So
Proiectul de întoarcere a românilor din străinătate, acasă la muncă, are următorul slogan: “Rândunelele se întorc mereu în cuibul lor. Întoarce-te şi tu acasă!”.
Proiectul se intitulează Medit şi urmăreşte întoarcerea muncitorilor români în patrie. Este promovat şi gestionat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (Anofm) din cadrul Ministerului Muncii din Bucureşti, în colaborare cu Enaip, Instituţie italiană fondată de asociaţia Acli pentru instruire profesională.
Citim pe site-ul proiectului că finanţarea vine de la Fondul Social Naţional, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Un program care prevede alocarea către România a 3,4 miliarde de euro, la care se adaugă o contribuţie naţională publică de 613 milioane euro. Toţi bani publici, pentru că şi fondurile europene, tot de la bugetele ţărilor UE vin, la baza piramidei fiind plătitorul de taxe. Între 2007 şi 2009, România avea alocat 1 miliard de euro din acest fond şi “a atras”, acesta este termenul din domeniu, 85 de milioane de euro. Adică 8,5%.
Deşi domeniul este aproape ezoteric pentru omul de rând, vedem uneori ce se face cu aceşti bani europeni pe care unii, mai magnetici, îi “atrag” în buzunarele lor. Iată proiectul rândunelelor.
Gestionat şi promovat de o instituţie din cadrul Ministerului Muncii care se ocupă şi de plasarea de forţă de muncă în străinătate. Pe de o parte, Anofm le oferă românilor locuri de muncă în străinătate, pe de altă parte “atrage” nişte bani europeni şi îi cheamă înapoi. Citim de pe site-ul www.anofm.ro că rata şomajului înregistrat la sfârşitul lunii ianuarie 2012, la nivel naţional, a fost de 5,26 %, mai mare cu 0,14 pp decât cea din decembrie 2011.
Numărul total al şomerilor înregistraţi în evidenţele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, la finele lunii ianuarie a fost de 473.569 de persoane. Asta despre şomerii înregistraţi. Despre cei neînregistraţi, mai multe milioane, nu scrie nimic pe site. Indemnizaţia de şomaj în România se acordă pentru maxim 12 luni, pentru persoanele cu stagiu de cotizare mai mare de 10 ani. Pentru 5 ani cotizare, şomajul este 9 luni, iar pentru cotizare de un an, şomajul este 6 luni. După care, bietul român, negăsind un loc de muncă şi fiind dat afară şi din statisticile de şomeri, îşi ia lumea în cap şi emigrează.
Dealtfel, chiar pe site-ul proiectului Medit se spune: “Deşi în perioada actuală criza economică a dus la o creştere a ratei şomajului în România, există încă destule locuri de muncă disponibile din partea angajatorilor care cer anumite specializari. Din nefericire, aceştia găsesc foarte greu forţa de muncă care să aibă calificarea necesară pentru posturile disponibile.”
Observăm emoţia frazei, “din nefericire”, până şi limba de lemn are emoţiile ei. De lemn e întreaga descriere a proiectului, şi nu se înţelege care sunt locurile de muncă pe care nefericiţii angajatori nu reuşesc să le ocupe.
În loc să pună pe site chiar acele locuri de muncă, cu litere mari, nu, se face un ditamai proiectul.
Cine are răbdare, poate citi pe îndelete în ce hal cineva ne ia drept proşti. “Prin activităţi corelate desfăşurate în România şi Italia se vor defini aşteptările muncitorilor români în legătura cu oferta de muncă de acasă, astfel încât aceasta să-i determine să se întoarcă”. Nu era mai simplu să se publice locurile de muncă?
Citeşte şi:
Românii din Italia, invitaţi în ţară: „Rândunelele se întorc mereu la cuibul lor”
Joi 16 februarie 2012 va fi prezentat la Padova proiectul Medit. Cu această ocazie vor fi prezentate rezultatele unui sondaj la care au participat 1.300 lucrători români, “în vederea analizării posibilităţii de reîntoarcere în România vis-avis de oportunităţile de muncă efective în patrie”. Datele sondajului deja au apărut în presa italiană: 49% dintre românii care au rezidenţa în Italia ar vrea să se întoarcă în propria ţară.