Menu
in

Perle pentru porci sau cum Bacalaureatul din România a devenit o dramă națională

Andi Rădiu

De ani buni, Bacalaureatul din România a devenit o dramă națională. Nu mai e motiv de bucurie, de satisfacție. Pentru presă a devenit un izvor de perle găsite în lucrări.

Oana Ursache, lector la Universitatea din Granada a publicat pe pagina de Facebook un fel de denunț ironic la adresa profesorilor care publică an de an ”ororile” pe care le găsesc în tezele pe care le corectează.

”Tezele sunt confindențiale, în sensul că doar profii corectori le pot vedea. Eu nu am putut vedea teza de la istorie a propriului copil, deoarece ea aparține doar inspectoratului, statului, whatever. Repet. Aș fi vrut să văd teza propriei progenituri! Nu teza vreunui coleg de clasă! Și dacă sunt intangibile, de ce se fac publice conținuturi din aceste teze? Eu nu aș mai permite accesul la corectură a unui profesor care a încălcat mult trâmbițata confidențialitate.

Așadar, profesorii corectori, cum stau ei așa cu un maldăr de teze de corectat în față, au alături o foicică în care adună cu sârg ”perlele”, grave erori de cultură, grave sincope de apartenență la românism. Păi bre, dragi profesori, erorile și sincopele sunt și ale voastre, pentru că sunteți profesorii, mentorii, îndrumătorii, coordonatorii acestor suflete. Voi le-ați fost profesori, iar erorile și sincopele sunt rezultatul muncii voastre. Nu le prezentați ca fiind doar ale elevilor! Pentru că elevii sunt ai VOȘTRI. Ca să nu spun că rezultatele de la Bac, cu perle incluse, sunt oglinda vie a întregului nostru învățământ, de 80 de ani încoace.

Niciodată, and I really mean it: NICIODATĂ!, nu am văzut nicio listă cu deșteptăciuni. Cu chestii memorabile! Cu adevăruri strigătoare la cer! Cu spirit critic! Cu genialitate! Unde mama dracului sunt perlele fără ghilimele și fără ironie, perlele de genialitate din BAC? Sau să înțeleg că astea lipsesc cu desăvârșire? Că doar tâmpiți agramați cultural scoatem pe bandă rulantă. Sau profesorii corectori nu au interes și organ sensibil la excelență? sau excelența nu vinde?“


Rezumând: profesorii nu numai că nu recunosc că eșecurile elevilor le aparțin în mare măsură, dar nu mai au ochi pentru excelență, pentru elevii de excepție. Unde sunt școlile de altă dată? După 1989, cei care am plecat în Occident am simțit ce înseamnă o școală bună, nivelul de cultură generală al românilor educați înainte de 1989 era, în general, de la bun la foarte bun. Mai țineți minte cozile de la librării?

Din inerție și din disperarea de a căuta motive de mândrie de a fi român, această legendă a școlii românești de excepție a fost preluată și transmisă, deși din școala de odinioară au rămas mai mult ruine.

În 2018, 104 elevi di România au promovat Bacul cu 10. Rata de promovare a fost de 67%, adică o treime s-au prezentat la Bac și au picat. Iar elevii buni, abia așteaptă să termine școala pentru a pleca în străinătate, unde pot studia într-adevăr, unde se pot dezvolta conform capacităților.

Altfel, în malaxorul facultăților din România, fabrici de diplome și titluri de doctor la kilogram, s-ar rata cu siguranță. Iar din țara unde primul ministru vorbește o limbă necunoscută, iar tupeul și pilele și loc de merit, este mai bine să pleci.

După Bac, o altă categorie de știri ține primele pagini ale ziarelor din România: ce note au luat odraslele politicienilor sau și a maneliștilor, două categorii mereu împreună. Aflăm că fiul Gabrielei Firea nu a reușit să promoveze. Care-i știrea? Aflăm ce au făcut la Bac (ca și cum ar interesa pe cineva) Nea Raţă, celebrul fermier din emisiunea „Ferma vedetelor“, cântăreţul Mario Fresh, pe numele real Mario Gălăţanu, fost concurent la „Românii au talent“ şi iubitul Alexiei Eram, fiica Andreei Esca. Sau fiica manelistului Vali Vijelie , deși a obținut o medie mediocră, e personaj de articol: ”Cati Rusu a reușit sa treacă cu bine peste Bacalaureat. Fiica lui Vijelie a obținut la BAC note destul de mari, cu o medie finală de 7,81. Fata a reușit să treacă cu bine peste examenul de BAC, deși nota la economie este puțin cam mică.”, scrie un tabloid românesc.

Unde sunt „perlele fără ghilimele și fără ironie, perlele de genialitate din BAC”, se întreabă profesoara din Granada? La ce ar folosi publicarea unor enunțuri geniale? Ar fi doar irosite. Perle date la porci.


„Lipsa mamei, plecată la muncă în Italia, mi-a marcat toată copilăria”

„Lipsa mamei, plecată la muncă în Italia, mi-a marcat toată copilăria”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version