Andi Rădiu
Scandal între ministrul Bogdan Stanoevici și parlamentarii din Comisia românilor de pretutindeni din cadrul Camerei Deputaților. Subiectul: ”amărâtul” Congres al românilor de pretutindeni. Parlamentarii nu sunt de acord motivând (abracadabrant aș spune) că nu au fost informați, că nevinovații de ei nu știau mai nimic, că au citit câte ceva din presă. Citind asemenea argument mi-a venit să râd, pentru că e ca și cum ți-ar spune în față că vor să te prostească.
Cel mai vehement: deputatul de MARAMUREȘ Mircea Dolha, care timp de doi ani a propus doar două legi pentru românii din străinătate. Una e ”Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea legii nr.156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate” și a doua, ”Propunere legislativă pentru modificarea Legii 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni”, care se referă exact la organizarea congresului.
Scandalul Congresului diasporei, deputatul Mircea Dolha (PNL): „Cer DEMISIA IMEDIATĂ a ministrului Stanoevici”
Același deputat Dolha, pe care l-am întrebat anul trecut la Mangalia ce activitate are în sprijinul românilor de pretutindeni după un an și jumătate de ”gol” și absență totală, care m-a trimis, cu un zâmbet sarcastic în colțul gurii, la site-ul său personal unde cică voi vedea munca sa laborioasă. Am deschis site-ul și am găsit ultima postare din 2008…(vezi aici).
Altă problemă a parlamentarilor ar fi cică scopul electoral. Nici asta nu e adevărat pentru că acel congres va fi DUPĂ alegerile prezidențiale iar alegerea reprezentanților a fost propusă să fie făcută de către comunități, nu de către partide, ambasade, consulate sau ministere…
Ministrul Stanoevici ne-a declarat că există un draft al organizării, cu o estimare a cheltuielilor, care nu a fost luat în considerare azi în comisie. E clar că parlamentarii noștri care n-au reușit să facă NIMIC în cei doi ani și jumătate, NU VOR CONGRESUL…
Nu mai comentez prea mult, pentru mine e foarte clar: inutilii parlamentari ai diasporei (pentru mine există o excepție: Ovidiu Raețchi) și cei din comisie nefăcând mai NIMIC pentru românii din străinătate, au o oarecare frică de acest congres.
Vor veni foarte rapid persoane din diaspora care au fost alese de către comunități, votați, oameni care știu concret problemele lor, care prin intermediul Congresului vor propune legi și proiecte interesante, iar ei, parlamentarii, vor fi inutili. Li se va întări și mai mult această imagine și vor fi trimiși mereu la colț. Oricum nu se bucură vreunul de prea mare considerație și popularitate, ce să mai spunem după ce vor fi acoperiți în totalitate de Congres.
Pentru cei care aveau oarecare dubii, vreau să precizez că propunerea pentru numărul de participanți este consistentă, din câte am înțeles peste 200 de ”congresmeni”, că reprezentanții nu vor fi nominalizați, ci aleși.
Iar organizarea congresului merge înainte…