Sorin Cehan
Premierul Mihai Tudose a prezentat un plan de restructurare a Guvernului, în cadrul căruia ministerul diasporei va dispărea, fiind comasat cu Ministerul Afacerilor Externe. În 8 ianuarie, Tudose și-a prezentat oficial planul, la ședința Comitetului Executiv al PSD. În această restructurare ar trebui să dispară șapte ministere, între care și Ministerul Românilor de Pretutindeni (MRP), care intră la apă și devine un mic departament al altui minister. Nu s-a luat deocamdată nicio decizie, președintele partidului, Liviu Dragnea, nefiind de acord. Se va decide la sfârșitul lunii ianuarie.
În prezent, Guvernul are în componenţă, pe lângă premierul Mihai Tudose, trei vicepremieri, dintre care unul fără portofoliu, 24 de miniştri şi doi miniştri delegaţi. Unul singur se ocupă de Diaspora, și cineva a decis că e prea mult.
Când ai un sfert din populația țării plecată, ca prim ministru ar trebui să te îngrijorezi și să te ocupi de această situație unică în Europa. Mihai Tudose nu a dat vreodată semne că ar fi interesat foarte mult de milioanele de români plecați. Nu e o crimă, la fel au făcut toți cei dinaintea lui. Dar în mod natural, gestionarea problemelor diasporei s-a maturizat, tendința fiind de consolidare a instituțiilor. Astfel de la un simplu departament în cadrul cancelariei primului ministru s-a ajuns la un departament în cadrul MAE, condus de un secretar de stat, apoi a apărut ministrul delegat pentru românii de pretutindeni și, în fine, respectând o promisiune din campanie, a fost înființat ministerul condus de un an de Andreea Păstârnac, ministru plin în Palatul Victoria.
În mod inexplicabil, premierul țării de unde a fugit un sfert de populație dă înapoi timpul și cere DESFIINȚAREA MRP, pentru a-l retransforma în departament la MAE. Astfel, cel mai subfinanțat minister din Guvern, cel mai oropsit, va rămâne și fără bruma de libertate, urmând să se hrănească cu firmiturile aruncate de ministrul de Externe. Nimic nu e întâmplător. Nu se înființează și se desființează întmplător nici măcar o asociație, ce să mai spunem de un minister. De la bani nu poate fi. O sumă ridicolă a fost destinată proiectelor românilor din străinătate pentru 2018, circa 2 milioane de euro, suplimentată apoi cu ceva mărunțiș. Și asta în timp ce Guvernul ungar își finanțează numai diaspora din România cu 100 de milioane de euro.
E drept că dacă ar avea Ministerul Românilor de Pretutindeni o asemenea sumă de cheltuit pe proiecte, hârtiile necesare ar pune în pericol ultimele păduri nedefrișate din țară. Birocrația excesivă împiedică ministerul să cheltuie chiar și bruma de sărăcie alocată. Dar nu poate fi acesta motivul, activitatea se poate perfecționa. Dacă ar fi vorba de ineficiență și impact redus, ar trebui desființat tot guvernul!
Schema prea încărcată? Adevărat că secretarii și subsecretarii de stat se calcă în picioare, nu se înțelege de ce era nevoie de atât de mulți, mai ales că nu se înțelege cu ce se ocupă. Ovidiu Iane, Veaceslav Șaramet, Victor Ionescu, cu atâtea eminențe cenușii ministerul ar trebui să zbârnâie. Dacă vrea să desființeze ministerul din cauza lor, Tudose aruncă apa murdară cu tot cu copil. Nu e mai simplu să îi trimită să își găsească o slujbă onestă?
O ipoteză mai plauzibilă ar fi aceea că MRP nu răspunde la anumite comenzi de la Externe, terenul de acțiune fiind oarecum suprapus între cele două ministere, iar consulatele și ambasadele, pline de orgolii și incompetențe, se văd obligate să colaboreze cu ministerul diasporei. Sau poate asistăm la un început de război în Guvern, care are nevoie și de victime de arătat șefilor politici, iar ministerul cel mai slab este un bun candidat la eșafod. În orice caz, chiar dacă nu va fi desființat, simplul fapt că se vorbește de așa ceva este un semnal de ostilitate transmis românilor din străinătate de guvern.