in

Ministerul Diasporei, ”cadou” pentru diaspora sau irosire a banilor publici?

Un minister al diasporei, un minister ”plin”, cu mai multe departamente, cu secretari de stat care vor fi împărțiți pe zone sau pe domenii de probleme specifice, dar, cel mai important, CU UN BUGET MĂRIT. Cam acesta ar fi cadoul pe care îl primesc românii din străinătate de la viitorul guvern…

Nu știu însă în ce măsură mulți l-ar considera drept „cadou” sau o irosire a banilor publici. În mediul virtual sunt mulți de părere că parlamentarii diasporei și ministerul sunt ”lucruri” inutile, care nu schimbă cu nimic viața românului din străinătate. Și uitându-ne la majoritatea vechilor parlamentari, precum și la o mare parte a foștilor conducători ai răposatului (sperăm) DRP, le putem da dreptate.

În cei opt ani de când avem parlamentari aleși în diaspora le-am găsit mereu scuza că sunt prea puțini pentru a putea schimba ceva, pentru a avea forța de a scoate legi sau de a influența partidele să-și întoarcă fața spre problemele diasporei. Hai să vedem în mare cam ce s-a realizat…

A apărut o zi a limbii române, apoi un proiect pentru centre comunitare (imposibil de realizat în prezent) și un catastrofal și jenant congres al românilor de pretutindeni…o maimuțăreală, despre a cărei activitate (doar în mediul virtual, să ne înțelegem) jenantă și penibilă am evitat să mai scriem. Diaspora ar fi fost văzută ca un grup de persoane agramate, lipsite de idei, veșnic în conflict.

Culmea ineficienței a fost însă votul prin corespondență. Deși s-au înscris 10.000 de persoane, au votat abia jumătate. Au existat plicuri care au ajuns desfăcute, cu adezive care nu se lipeau, cu indicații greșite, etc. Dacă ne gândim la câți bani s-au cheltuit, ne apucă groaza. Să nu mai spunem despre plimbările în grup (câte opt demnitari o dată) sau individuale ale consilierului prezidențial, miniștrilor delegați sau membrilor BEC, cu ”deranjul” ambasadelor și a consulatelor. În puține cuvinte am putea denumi ca fiind un model de ineficiență și lipsă de profesionalism…

Trecem la departamentul românilor de pretutindeni care, cel puțin în ultima perioadă a existat doar pentru a încurca mai mult activitatea în diaspora. S-au aprobat proiecte extrem de slabe, ineficiente din orice punct de vedere, s-au finanțat publicații care nu au adus nicio informație de calitate, fără cititori, precum și site-uri ”copy-paste”. Chiar și acolo unde s-au mai aprobat proiecte bune, în final banii nu au ajuns pentru că birocrația (preferențială) funcționează cel mai bine acolo.

Banii au plecat către Moldova sau România, în proiecte despre care diasporeanul habar nu are, către asociații și ONG-uri care nu au nici în clin, nici în mânecă cu românii din afară sau așa-zise agenții de presă sau publicații on-line care după încasarea banilor și-au oprit brusc activitatea. Banii cei mai mulți s-au dus însă către biserici. DRP ar fi trebuit să se denumească Departamentul bisericilor de pretutindeni, abia atunci și-ar fi putut motiva activitatea.

Extrem de multe plângeri au fost, de-a lungul timpului, legate de decontarea banilor pentru cei care mai reușeau să primească aprobare de finanțare. Incompetență crasă din partea funcționarilor care analizau dosarele, funcționari care habar nu aveau de legislația țărilor în care se desfășurau activitățile asociațiilor sau ziarelor. Cunosc persoane care, în baza aprobării proiectelor, au cheltuit zeci de mii de euro pentru a finaliza proiectul, pentru ca mai apoi să nu i se deconteze nimic, din cauza unor cereri aberante ale funcționarilor.

De-a lungul timpului a existat propunerea de externalizare a analizei proiectelor, propunere care a fost îngropată de ultimii doi miniștri delegați… la fel ca multe altele.

Ar fi multe de scris, multe de comentat. Ne rămâne speranța că noul minister va fi gestionat mai bine, că se va face o deosebire clară între Moldova, comunitățile din țările din jurul granițelor și restul diasporei, între biserici și ong-uri. Că se va reanaliza activitatea unor instituții inutile ca ”Eudoxiu Hurmuzachi” și că aceastea vor fi încluse în departamente cu poziții clare.

În aceste zile s-a vehiculat numele deputatului PSD Eugen Nicolicea, ca viitor ministru. Nicolicea este cel care a avut cuvinte urâte despre românii din străinătate, cel care îi vede pe românii din străinătate ca pe niște hoți de buzunare. Să sperăm că e doar un zvon de prost gust…

Ministerul diasporei a fost mereu un vis frumos, fără însă o ”revoluție” sau oameni de calitate, se poate transforma într-o instituție inutilă care consumă doar bani.

Andi Rădiu
[email protected]

Ministerul Diasporei ar putea fi dat pe mâna baronului PSD Nicolicea, care ne compară cu hoții de buzunare

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Șahistul care face ceramica de Horezu vorbește despre diaspora: ”Am cunoscut sute de români aflaţi în afara ţării, îi apreciez mult”

Petarde de Anul Nou, 184 de răniți, un copil român și-a pierdut două degete la Foggia