in

Mesajul sindicaliștilor români din Italia

Andi Rădiu

Situația economică din Italia s-a schimbat. Cu asta suntem cu toții de acord. E greu de găsit un loc de muncă, trebuie să faci compromisuri, să accepți ce ți se oferă. Dacă nu, pleci în altă țară sau te întorci în patrie. Din Treviso aflăm că 30.000 de români au probleme cu munca. Unii pleacă în altă parte, în Irlanda, Anglia, Germania, dar cei mai mulți în România.

În altă țară însă, trebuie să o iei de la zero. În toate țările e criză, șomaj. Iar în România lucrurile merg și mai rău. Până în urmă cu un an, românii din Italia încă își permiteau să refuze locuri de muncă mai grele sau mai prost plătite. Acum acceptă orice, dar din păcate, există foarte multe cazuri în care nu-și mai primesc banii munciți. Ajung să se urce pe macarale sau să facă greva foamei, pentru drepturile lor.

Un caz care mi-a atras atenția este cel din Sardinia. Acolo româncele foarte rar acceptau locuri de “badante”. Era aproape rușinos să nu-ți găsești de muncă ceva mai plăcut și mai bine plătit, într-un hotel de clasă sau un restaurant prin care se perindau turiști plini de bani. Acum sezonul a început, dar dai cu tunul și după un post de spălător de vase. Nici localnicii nu mai au de ales. Despre locuri de îngrijitoare, nici vorbă. Inclusiv italiencele au acceptat să asiste bătrâni.

Vasile Baciu, sindicalistul din Padova: ”Mulți devin patroni pentru a avea de muncă”

Valentin Sînzianu, CGIL Viterbo: ”Românii se plâng de “țepele” de la patroni”

Radu Nicolae, sindicalist la Piacenza: ”Românii sunt mai răi decat italienii când e vorba de plată”

Am încercat să vedem care este situația românilor pe o piață a muncii atât de calamitată. Cu cine puteam să discutăm prima dată, dacă nu cu sindicaliștii? Ei sunt cei care intră în contact direct, personal cu oamenii care au probleme de muncă. Concluzia nu e nouă: românii nu sunt informați și nici nu doresc să schimbe ceva din punctul ăsta de vedere. Cer ajutorul sindicatelor în ultima clipă, iar dacă nici acestea nu-i pot ajuta, dau vin pe oricine, pe ei înșiși niciodată.

“Transmiteți apelul nostru către toți cititorii, să se înscrie în sindicat din momentul începerii muncii în Italia, nu doar când au nevoie” ne-a rugat un sindicalist. La Padova, muncitorii sunt obligați să-și deschidă “partita Iva” pentru a putea munci. Și nici așa nu sunt siguri că își iau banii, iar sindicatul nu-i poate ajuta, că sunt patroni. Nu prea există soluții general valabile. Din Piacenza aflăm că mulți angajatori români angajează conaționali și uită să-i plătească.

“Întâlnesc tot mai des cazuri de români cu partita IVA sau firme de construcții, care nu-și plătesc angajații, conaționali.”, ne-a spus un sindicalist. Pentru ca tabloul să fie complet, aflăm că PNL se pregătește să arunce bani frumoși pentru îmbunătățirea imaginii românilor în străinătate. În timp ce zeci de mii de români au …

continuă pe BLOGAZETA

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Rieti, cetățenie onorifică pentru copiii străini. Kyenge: “Această țară vă aparține”

Campionat de table la Roma. Câștigătorul pleacă la Ibiza, o săptămână