Ionică Armancă
Noi, românii plecați fiecare cu treaba lui pe la toate colțurile lumii, mai avem doi ani de așteptat. Cel puțin. Până când, teoretic, vom fi iar băgați în seamă. Teoretic.
Practic, nu e sigur, depinde de soft. Poate că nu o să aibă neapărat nevoie de noi, dar totuși, puțin tam-tam tot se va face. Campania electorală pentru președinție va fi un nou motiv pentru acesta să se laude cu câte a făcut și va mai face pentru românii din diaspora.
Apoi va veni cea pentru parlamentare. Și povestea se va repeta.
Însă problemele românilor tot nu vor fi rezolvate. Nici măcar a celor de acasă, darămite a celor plecați.
”Anul trecut s-au făcut unele progrese în ceea ce privește oferirea de servicii consulare online, simplificarea recunoașterii diplomelor, susținerea întoarcerii în țară prin antreprenoriat, dar mai sunt multe de făcut”, ne transmitea președintele Iohannis după ziua declarată a ”Românilor de Pretutindeni”. Cred că e pentru prima dată când trebuie să îi dau dreptate. Nu multe, foarte multe mai sunt de făcut. Pentru că, înainte de susținerea întoarcerii românilor în țară, ar trebui făcut ceva în țară, pentru ca cei care mai sunt să nu plece.
Pe de altă parte, nici nu mă așteptam la mai mult ca în anii precedenți. Un concurs pe Facebook, o postare că o să câștigi o bască… Dar, ce să faci, ăsta este executivul care dă start-up-ul românilor să se întoarcă acasă.
”Indiferent de domeniul în care muncesc, îmi doresc ca românii de pretutindeni să se susțină reciproc și să participe la luarea deciziilor care le afectează viața”. Acesta este al doilea aliniat din cele cinci pe care le conține mesajul președintelui, cu care din nou trebuie să fiu de acord, atât doar că traducerea lui este puțin diferită. Pentru că știe el ce știe, le dorește românilor să se susțină reciproc. Păi logic, doar nu era să zică așa, verde-n față, ”dacă noi, statul, nu facem nimic pentru voi, măcar voi susțineți-vă”…
Într-adevăr, primul moment de sinceritate al președintelui… Mai avea puțin, dar noroc că sărbătoarea propusă de executiv a fi a românilor de pretutindeni a fost duminică. Iar cei care scriu comunicatele aveau zi liberă. Astfel, în mai puțin de 100 de cuvinte, Iohannis ne-a transmis, ca de obicei, nimic. Dar mai avem doi ani de așteptat. Și iar vin la ștampila noastră…
P.S. Ar mai fi Europarlamentarele de anul viitor, dar pentru o Europă așa mare, noi, cei din diaspora, suntem poate prea mici, luptele care se dau sunt mai mult interne. Deși, cine știe, dacă poate cuiva îi fuge mintea să facă o campanie și în diaspora?