Menu
in

Lecţie de curaj

Sorin Cehan

O profesoară de limba română a intrat în greva foamei în faţa Ambasadei României de la Roma, considerând că a fost nedreptăţită la concursul la care a participat, organizat în sediul Ambasadei.

Gianina Ghiuţă este convinsă că are dreptate şi a ieşit în stradă. Şi-a manifestat un drept elementar, cel de a contesta, atunci când se simte nedreptăţită. Este o femeie normală, foarte educată, foarte civilizată, în niciun caz o exaltată. Sau o marionetă a cuiva. Când te expui în prima persoană, există şi riscul să fii ridiculizat, acuzat că eşti unealta nu ştiu cui sau eventual că nu stai bine cu capul.

Doamna profesoară a afişat pe o pancartă o soluţie: „Meritocraţie, nu pile!”, şi a dat o lecţie de civism multora care ar avea de ce să protesteze, dar n-au curaj.

Nu este primul semn că românii plecaţi din România încep să înveţe regulile unei societăţi democratice, unde nu se aude doar vocea puterii. Au fost multe proteste ale românilor în Italia, cele mai mari pe şantiere de construcţii la Pomezia, Ciampino sau Gallarate, apoi la şantierele navale din La Specia, unde zeci de români nu-şi primiseră salariile de câteva luni. Şi româncele sezoniere au protestat la Rimini sau la Cesenatico, simţind că drepturile le sunt încălcate.

Este una din marile schimbări petrecute în atitudinea românilor: cei care pleacă îşi pot învinge resemnarea, timiditatea şi teama şi reuşesc să protesteze.

Greva Gianinei Ghiuţă şi a celorlalţi români care au protestat şi continuă să protesteze în Italia, atunci când consideră că drepturile le sunt încălcate, este o lecţie pentru cei din România, unde nimeni nu mai cârteşte: e o linişte mormântală, aproape ca înainte de 1989.

Agenţia spaniolă EFE scria de curând, într-un reportaj intitulat „Resemnarea românilor în faţa tăierilor, cealaltă faţă a monedei greceşti” că „la Atena ard străzile, la Bucureşti nimic nu tulbură liniştea bulevardelor”.

Agenţia spaniolă EFE a făcut o comparaţie între situaţia României şi cea a Greciei, mirându-se că, deşi reformele Guvernului României au fost mai dure decât cele ale Greciei, cei care se revoltă sunt elenii, în timp ce românii stau liniştiţi în case.

„România este singura ţară din lume în care populaţiei i-a fost pusă în cârcă toată politica de austeritate”, a declarat, pentru EFE, economistul şi fostul ministru Ilie Şerbănescu. Dar nimeni nu protestează în ţară. Ar trebui să ia exemplu de la românii din străinătate.

Citeste si:

“Meritocraţie, nu pile”: O profesoară de limba română a intrat în greva foamei în faţa Ambasadei de la Roma

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version