in

Întoarcerea la valori

Sorin Cehan

Părea o operațiune ca multe altele, de cosmetizare a relațiilor guvernului cu diaspora, eventual de premiere a unor „fideli” agenți ai puterii de la București, așa cum s-a mai făcut în trecut. Nu am dat multă importanță premiilor acordate de Ministerul Românilor de Pretutindeni unor români din străinătate, în cadrul galelor „100 pentru Centenar”. Mă așteptam, citind lista, să dau de „președintele asociației X”, sau „secretarul filialei Y”, de fluturători de steaguri, scuturători de scame de pe costumele ambasadorilor sau oșteni fideli, gata să iasă cu comunicate în apărarea consulului preferat.

Din fericire, am descoperit nume importante, care au început să se apropie de ceea ce înseamnă o viață comunitară de calitate.

Vineri, premiile „100 pentru Centenar” au fost acordate la Roma. Primul pe listă este medicul dr. Gheorghe Cerin, o somitate în lumea medicală, medic primar cardiolog, şeful departamentului de Cardiologie şi Medicină internă al Clinicii San Gaudenzio, Novara şi directorul ştiinţific al Spitalului Monza din Bucureşti. Pe listă se mai află Dana Brânzei, cercetătoare de nivel mondial în domeniul cancerului, care, după 12 ani de cercetare în Japonia, a ales Italia, fiind extrem de apreciată. Elogiată de Corriere della Sera, cercetătoarea română, fără a cădea în retorica demagogică, a declarat că succesul ei de acum se datorează formării de bază excelente din România, datorită căreia a putut urca înălțimile științei mondiale.

Sâmbătă, premiile au fost acordate la Londra. Primul pe listă: Sir George Iacobescu, Preşedinte şi director executiv al grupului Canary Wharf din 2011, cel care a transformat estul Londrei intr-un district financiar recunoscut la nivel mondial. El a fost distins cu titlul de Cavaler (Knight Bachelor) de Regina Marii Britanii, pentru contribuţia sa în activităţi de caritate, în sprijinul comunităţii şi în servicii financiare industriale.

Dacă Dr. Gheorghe Cerin și Sir George Iacobescu intră în comunitate, atunci suntem pe drumul cel bun. Există șansa ca și alți români de calitate să se apropie de instituțiile culturale și diplomatice care, până nu demult, erau sub ocupația unor oportuniști și a unor gură-cască inamovibili, care s-au autodeclarat „reprezentanți” și care considerau că totul, inclusiv numirea ambasadorilor, trebuie să treacă pe la ei. În acele medii, evaluarea expresiei „ferește-te de români” se putea verifica pe deplin.

Întoarcerea neașteptată la valori, operată cu ocazia acordării acestor premii, este un semnal că scara de valori nu a dispărut, a fost ignorată, dar nu a dispărut și există posibilitatea de a fi reinstaurată. Dacă s-a întâmplat în diaspora, se poate și în România. S-ar putea.

Aplauze pentru premianții campaniei „100 pentru Centenar”, care dau sens și conținut expresiei „a face cinste țării”.


Emanuel Chirilă, un tânăr român din Italia cu vocație de mare inventator: «Să trecem peste frica de a pierde»

http://ziarulromanesc.net/observator/comunitate/gala-100-pentru-centenar-cine-sunt-cei-zece-romani-din-marea-britanie-premiati-de-ministerul-pentru-romanii-de-pretutindeni-lista-completa/

Români de succes în Italia: Dana Brânzei, cercetător la Milano. ”Îmi este foarte bine aici”

Renumitul medic Gheorghe Cerin va conferenția în cadrul Bibliotecii românești din Milano

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Povestea de succes a Gabrielei: ”Am plecat cu 200 de euro în portofel, o valiză mică și credință în Dumnezeu și oameni“

Nepotism flagrant la MAE, cu cine sunt rude noii consuli de la Torino, Strasbourg și Edinburgh