Menu
in

HALUCINANT! Ambasada Italiei la București ordonă, Poliția Română execută. Cazul „sechestrului” jurnalistei de la RAI

Sorin Cehan

Titlurile din presa italiană nu lasă loc de interpretări. O jurnalistă italiană, corespondentă RAI, a fost SECHESTRATĂ la București de poliție și ELIBERATĂ, după 8 sau 9 ore de SECHESTRU, de INTERVENȚIA AMBASADEI ITALIENE la București.

Lucia Goracci, l’inviata della Rai sequestrata e aggredita a Bucarest da una senatrice no vax: liberata dopo nove ore grazie all’ambasciata” – „Lucia Goracci, corespondenta Rai sechestrată și agresată la București de o senatoare no vax: eliberată după nouă ore datorită ambasadei” (Il Fatto);

Romania, aggredita e trattenuta in commissariato la giornalista Rai Lucia Goracci durante un’intervista sui No Vax –  „România, jurnalista Rai Lucia Goracci atacată și reținută în secția de poliție în timpul unui interviu despre No Vax” (La Repubblica);

La giornalista Lucia Goracci: «Liberi 8 ore dopo grazie all’intervento dell’ambasciata italiana» –  „Jurnalista Lucia Goracci: „Liberi 8 ore mai târziu datorită intervenției ambasadei Italiei”” (Corriere).

Sunt câteva titluri, dintre multe altele, care astăzi au înroșit mass-media italiană. Cereri imperative de „SCUZE” din partea României au plouat torențial din toate părțile, de la sindicatele jurnaliștilor până la politicieni din toate zonele politice.

Presa italiană fierbe: „Jurnalistă Rai SECHESTRATĂ la București, eliberată după 9 ore”

Pe scurt, o jurnalistă italiană, fostă corespondentă în cele mai fierbinți zone de pe glob (Afganistan, Libia, Haiti, etc.) s-a certat cu senatoarea Diana Șoșoacă, în timpul unui interviu. Senatoarea mai întâi a vrut, apoi n-a mai vrut să vorbească cu jurnalista de la RAI. Întâlnirea a degenerat, încheindu-se cu ceartă, strigăte, poliție și denunțuri. Senatoarea susține că i-a fost nesocotită voința și intimitatea, jurnalista susține că a fost sechestrată și agresată.

Cine urmărește imaginile, îți dă seama că adevărul e undeva la mijloc. A fost o ceartă la care au contribuit ambele protagoniste din plin. În niciun caz nu există un călău și o victimă.

Jurnalista de la RAI, învățată cu medii dificile, conform CV-ului, a explodat cu o aroganță greu de explicat altfel decât prin disprețul față de oamenii și țara în care a venit să filmeze. Felul în care se rățoia la polițiștii care îi cereau actele, atitudinea agresivă și urletele isterice o descalifică ca profesionistă, cel puțin pentru această deplasare la București.

Femeia și-a pierdut cumpătul, nu se aștepta ca cineva să nu fie de acord să-i acorde atenția necesară. Cum să nu fie de acord cu TRIMISA RAI PE PĂMÂNT?

Apoi acuzațiile de sechestru… Nu pentru cineva venit din mijlocul talibanilor, dar pentru orice om lucid, cearta cu închisul ușii și apoi declarațiile la poliție nu pot întruni speța de SECHESTRU DE PERSOANĂ.

VIDEO – Scandal uriaș între Diana Șoșoacă și o jurnalistă de la RAI: „S-a năpustit asupra mea”

Ce aflăm din titlurile unei prese căzute pe panta unei idiosincrazii evidente?  

Că ostatica Goracci a fost ELIBERATĂ din ghearele poliției române de INTERVENȚIA AMBASADEI ITALIENE. Altfel, ar fi putrezit în beciurile întunecate ale Ministerului de Interne.

Presa italiană, odată respectabilă, și-a pus poalele în cap pentru a-și apăra „colega”. Este, într-un fel, de înțeles.

De neînțeles este altceva.

PASIVITATEA Ministerului Român de Interne, a Poliției Române, care acceptă, prin lipsa oricărei reacții, faptul că activitatea, se prespune, legală, a agenților care au ținut-o pe distinsa jurnalistă ocupată timp de opt  (sau nouă) ore în birourile Secției 4, ar fi fost, de fapt, un SECHESTRU, o REȚINERE ILEGALĂ.

Ministrul de Interne nu a sărit de pe scaun când a auzit că este acuzat din toate părțile că poliția pe care o comandă a sechestrat o jurnalistă. Mai grav, ministerul acceptă, în mod halucinant, că jurnalista ar fi fost „eliberată” LA INTERVENȚIA AMBASADEI. De când Ambasada Italiei dă ordine polițiștilor români pe cine să elibereze (și eventual pe cine nu) în România?

La fel de halucinantă este și reacția guvernului României. Prim-ministrul CIUCĂ și-ar fi cerut SCUZE, susține agenția italiană de presă ANSA (greșind, în știre, chiar și numele țării noastre – numită Romenia).

Iată ce scrie ANSA: „Guvernul României, într-o notă transmisă ANSA cu privire la reținerea jurnalistei Rai Lucia Goracci și a echipei acesteia, reținuți ore în șir într-o secție de poliție din București după ce au fost atacați în biroul unei senatoare române no-vax în timpul unui interviu, „condamnă cu fermitate orice act de intimidare a jurnaliştilor sau de obstrucţionare a dreptului cetăţenilor la informare liberă.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă consideră acest incident inacceptabil și dezaprobă ferm manifestarea diferențelor de opinie prin violență.

Cazul – continuă nota – ridică îngrijorare și trebuie clarificat de urgență de către instituțiile competente ale Statului”.

Știrea ANSA continuă: „La instrucțiunile ministrului Di Maio, ambasadorul Italiei în România a cerut guvernului României lămuriri imediate. Ambasadorul – conform celor aflate din surse de la Farnesina – și-a exprimat surprinderea și nemulțumirea, și a cerut autorităților române competente să investigheze cele întâmplate.

Ministerul de Externe activase imediat ambasada Italiei în România să intervină și să permită eliberarea lui Goracci și a echipei sale. Potrivit unor surse diplomatice, intervenția ambasadei Italiei în România a fost providențială pentru a obține eliberarea.”

Deci, Ambasada Italiei la București a intervenit și a scos echipa RAI din „ghearele poliției române”. Aici ori ministrul de Interne al României trebuie să plece, ori Ambasadorul italian. Ori ambii.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 22 In medie: 4.1]
Exit mobile version