Andi Rădiu, Sorin Cehan
Nici nu s-au răcit bine urnele de vot de la alegerile locale din România şi au apărut băieţii de la Repatriot, ca de obicei, în ajutorul diasporei… suntem prima lor grijă. Mai precis banii diasporei, nu problemele noastre. Au anunţat deja, într-o conferinţă de presă organizată uimitor de repede, că Repatriot deschide ”primul canal de comunicare între autorităţile locale şi românii care vor să se întoarcă în ţară.”
Ajutorul miraculos nu se opreşte acolo, ba chiar apare o ”platformă care va oferi acces rapid la oportunităţile din România şi îi va pune pe aceştia în contact cu autorităţile locale”, spun ei.
Vorbe goale, ca şi până acum. România cu infinitele sale probleme şi greutăţi pentru populaţie apare prin lupa Repatriot un tărâm al bunăstării, un imens loc plin de oportunităţi.
Repatriot îi momeşte pe români să se întoarcă în ţara unde Hexipharma a făcut afaceri, soldate cu mulţi morţi şi cu unul la sfârşit. O ţară prezentată ca locul ideal pentru business. Cu condiţia să ai multe cunoştinţe şi gărzi de corp, am adăuga noi. Evident, te întorci dacă ai bani, că dacă nu ai bani nu mai eşti important pentru ei, iar canalele cu autorităţile şi platformele miraculoase dispar brusc.
Au trecut prin filtrele preşedinţiei, ale guvernului, ale ministerului diasporei şi ale tuturor consilierilor pentru românii din străinătate, ambasade şi consulate. Toţi ne-au făcut pe noi, ”românii de pretutindeni”, să visăm la paradisul ce ne aşteaptă în România, dar, repet, doar dacă ai şi valiza cu bani.
„Românii din toată lumea să ştie că sunt bineveniţi acasă! Mediul de afaceri, Preşedinţia, Guvernul şi Administraţia Publică Locală consideră legătura cu Diaspora o prioritate”, ne transmite repatriotul şef, adică Marius Bostan, actualul ministru al comunicaţiilor. Până aici mesajul e duios. Continuarea e îndoielnică: ”Cei mai importanţi investitori care pot fructifica oportunităţile din ţară sunt românii de pretutindeni.”. Aţi înţeles? Dacă eşti investitor şi ai bani eşti primit, dacă nu, stai acolo, că stai bine.
Conferinţe, canale, platforme… oare totul e făcut din spirit patriotic, din grijă pentru românul de pretutindeni? Chiar are nevoie românul CU BANI de un ”traducător” în relaţia cu autorităţile? Şi măcar de-ar fi gratuită toată consultanţa…dar nu e.
Diaspora tot cere de zeci de ani o grămadă de lucruri, pentru că ştie singură de ceea ce are nevoie, şi aproape niciodată nimeni nu i-a dat nimic…în afară de praf în ochi. Chiar trebuie să vină un ”voluntar subvenţionat din fonduri europene” să îmi creeze canale şi platforme? De ce? De unde atâta interes, de la preşedinţie în jos, pentru un ajutor pe care statul oricum l-ar putea da, fără ajutorul acestui copil precoce numit Repatriot.
De ce nu vă ocupaţi, prieteni, de nevoile românilor de acasă? De ce nu-l învăţaţi pe ţăranul de acasă cum să-şi planteze singur goji sau bambus în spatele casei? Ajută-l pe românul de acasă să se dezvolte, să crească, că eu trimit bani în continuare, iar dacă ţara aia va deveni sigură şi primitoare, mă voi întoarce.
Dar agricultura nu e pentru ţăranii din România, ci tot pentru românii din diaspora!
Ultima idee uimitoare din partea celor care fac planuri cu banii românilor din diaspora este invitaţia de a ne transforma în agricultori.
După ce a văzut că acoperirea pentru plimbările externe cu înscrierile la votul prin corespondenţă nu mai funcţionează, ministrul diasporei, Dan Stoenescu, vine cu noutăţi: agricultura! Vineri, 10 iunie, şi-a anunţat o vizită la Roma, pentru a prezenta… oportunităţi de a face afaceri în agricultură.
Iată cum sună invitaţia:
«Mulți dintre dumneavoastră și dintre prietenii dumneavoastră ar dori să se întoarcă în Țară. Unii s-au întors deja și au reușit să dezvolte activități bazate pe experiența unor ani lungi și deloc ușori de muncă în Italia. Nu puțini au fost însă cei pentru care succesul nu a fost cel scontat. De aceea, stimularea inițiativelor românilor din străinătate și sprijinul pentru acestea sunt priorități ale programului de guvernare al actualului Guvern. Prin urmare, Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni și-a propus realizarea unor proiecte strategice care să pună în valoare posibilitățile de accesare a fondurilor europene și oportunitățile pentru ca românii din afară să se întoarcă și să investească în România.
Unul dintre aceste proiecte este AGRODIASPORA, organizat împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), al cărui obiectiv principal este promovarea oportunităților de a beneficia de sprijin în vederea derulării de activități în domeniul agriculturii din România, un sector strategic pentru țara noastră, în continuă dezvoltare și modernizare și cu perspective frumoase pentru economia românească.
În acest context, VINERI, 10 IUNIE, la orele 18.15, la sediul AMBASADEI ROMÂNIEI din str. Nicolo Tartaglia 36, o delegație condusă de domnul ministru DAN STOENESCU și din care va face parte și un reprezentant al MINISTERULUI AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE de la București, va dori să vă prezinte aceste oportunități, de care suntem convinși că sunt interesați mulți dintre româniI din Italia.
Vă așteptăm cu drag la sediul misiunii noastre diplomatice, unde sperăm să beneficiați de toate informațiile de care veți avea nevoie ÎN DOMENIUL OPORTUNITĂȚILOR DE A INVESTI ÎN AGRICULTURA ROMÂNEASCĂ. Să le oferim o șansă celor care vor să se reîntoarcă pentru a reuși în ROMÂNIA!»
Ce păcat că PCR s-a desfiinţat şi a fost scos în afara legii…
[email protected], [email protected]