Menu
in

Diaspora are OBLIGAȚIA de a vota politicienii ei nepricepuți

Andi Rădiu

”Țara arde și baba se piaptănă”, cam așa sună un vechi proverb românesc care se potrivește de minune în această perioadă în relația statului român cu diaspora. Este vorba despre isteria totală creată de legea votului prin corespondență, care, de câteva luni încoace ne sufocă și ne lovește din toate părțile.

Ca și cum asta ar fi marea problemă a românului din străinătate. Nu, nu e cea mare, nici cea mai urgentă, nici cea mai așteptată, nici măcar dorită. Cu o încăpățânare nemaiîntâlnită ni se bagă pe gât mesaje și ”îndemnuri” prin postări pe rețelele de socializare, în ziare sau la tv iar mai nou și când ajungi la graniță. Pentru că guvernanții noștri s-au hotărât să nu ne ureze ”bine ați venit” ci să ne pună în pașaport pliante despre, da, ați ghicit, VOTUL PRIN CORESPONDENȚĂ.

Personal, mi s-a acrit de acest subiect. Și, de sătul ce sunt, am hotărât să nu mă înscriu în registrul electoral și să votez în orice alt mod, dar nu prin corespondență. Nu există stat de pe planeta asta care să îndoape în mințile cetățenilor săi aflați în afara țării o lege legată de vot, în modul pe care îl fac guvernanții noștri. Opriți-vă, gata, cine va dori să voteze prin plic, pentru că nu poate în alt mod, o va face. Restul, vom veni la secția de vot sau vom merge în căutare de pokemoni, suntem liberi să facem ce dorim.

Isteria creată de subiectul ăsta nu te poate duce cu gândul decât la faptul că cineva acolo sus e sigur că diaspora va vota cu cineva anume iar miza e atât de mare, încât nu mai țin cont de nimic: te îndoapă ca pe-o gâscă cu o lege care deja ne-a umflat ficatul multora. S-a tot discutat de ani buni despre implementarea votului electronic, nu cel prin corespondență. Nimeni nu a înțeles nimic…

Și în timp ce legea votului ne sufocă, alte probleme urgente ale diasporei trec neobservate. Hai să reamintim doar două dintre ele, nu într-o ordine a priorităților, deși sunt urgente toate, ci ultimele despre care Gazeta Românească a amintit:

• S-a dovedit că banalul pașaport nu are nicio valoare când e vorba să plătești dările la statul român de la distanță. Peste 500.000 de români cu domiciliul în străinătate trebuie să plătească un drum în România (nu contează că unii vin din Canada sau Australia) pentru a fi la timp cu impozitele pe case, terenuri sau alte proprietăți. Pe nimeni nu interesează acest subiect. Cică ar fi o inițiativă parlamentară, dar e uitată ”într-un colț pe etajeră”;
• Au trecut 6 ani de când se cere plata retroactivă a contribuțiilor la asigurările sociale în țară. Românii din străinătate vor să plătească pentru perioada cât au muncit la negru în străinătate, dorind să fie la zi cu dările pentru a avea o pensie. Vor mai trece alți 6 până probabil de va mișca ceva.

Aș mai adăuga și faptul că ministerul educației a luat o decizie absolut nemeritată pentru învățământul românesc din afara țării: a blocat patru proiecte de interes maxim, care vizau cei aproximativ 200.000 de copii cu părinți în străinătate la muncă precum și miile de copii care se întorc în țară și au extrem de mari probleme cu adaptarea și intrarea în sistemul de învățământ românesc. Cireașa de pe tort a fost că singurul consilier cu problemele diasporei a fost demis…fără preaviz și fără explicații.

Oricum, nu trebuie să fim neliniștiți, legea votului prin corespondență ne va permite să îi alegem în continuare pe politicienii noștri nepricepuți. Se pare că avem din plin OBLIGAȚIA asta.


Citiți și:

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, batjocoriţi de ANAF

„În loc de taxa de 10 euro, solicităm posibilitatea de a plăti retroactiv contribuţiile la pensii”

ABUZIV Ministerul Educației rupe proiectele pentru diaspora şi îl aruncă afară fără preaviz pe consilierul pentru comunităţile din străinătate

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version