Menu
in

De ce se prefac talibanii din diaspora că-i interesează ce se întâmplă în România…

Andi Rădiu

Care sunt cele mai frecvente reproșuri al românilor din străinătate când e vorba de relația cu ”guvernanții”?…vă reamintesc eu: ”nimeni nu ne bagă în seamă când e vorba de adoptarea unor legi”, ”noi nu existăm pentru țară”, ”vrem să votăm prin corespondență sau electronic”, ”să poată tot românul din străinătate să participe la alegeri”, ”vrem mai mulți reprezentanți în Parlamentul României”, ”parlamentarii sa fie din Diaspora, doar ei știu cu adevărat problemele noastre”, ”noi suntem români, nu români de pretutindeni, nu vrem să fim considerați o etnie” și lista ar putea continua…

Din luna februarie, în țară, a fost aprobată o comisie care să revizuiască legea fundamentală. Să aducă schimbări și modificări care să fie în pas cu societatea actuală, cu problemele și nevoile ”boborului”. De atunci și până pe 29 mai, când comisia și-a început activitatea, s-au putut propune amendamente care, prin intermediul și la propunerea parlamentarilor ar fi fost analizate. S-au scris de atunci kilometri de articole și s-au realizat sute de emisiuni care au avut ca subiect revizionarea constituției…

Tot din februarie însă, poți da cu tunul prin presa din Diaspora sau prin conturile de socializare a românilor din străinătate că nu vei găsi niciun material sau vreo discuție referitoare la vreo propunere. Nimeni nu dorește schimbarea vreunui pasaj din legea fundamentală. Toată lumea e de acord cu cea veche…sau nu?!

Eu cred (sunt convins chiar) că e o dovadă de superficialitate, și aș merge chiar mai departe, de lipsă de responsabilitate a comunităților românești din străinătate. Nimeni nu a propus nimic, nimeni nu a avut măcar o mică intervenție în presă, măcar pe blogurile personale sau pe paginile miliardelor de grupuri inutile și colorate ale facebook-ului.

Votul din diaspora a fost îngropat de Comisia pentru revizuirea Constituţiei

Vorbim însă despre manipularea românilor de afară când e vorba de alegerile din țară. Nu, nu există nicio manipulare, e doar o lipsă de informare și de interes față de politică, față de societate și în general față de orice lucru care cere responsabilitate. Cineva ar putea să mă contrazică și să spună că românul de afară a plecat din țară pentru că acolo avea necazuri, lipsuri iar cei ajunși în strainătate întâi se gândesc la muncă și la problemele personale, că nu mai e timp de politică. Da, e adevărat, așa este…vorbim însă de cei care au posibilitatea să se informeze.

Uitându-mă la numărul de vizitatori de pe site-ul Gazetei Românești observ că articolele cu crime, violuri, furturi și bârfe au de 4-5 ori mai multe ”clicuri” decât cele legate de legislație, situație politică, schimbări ale constituției și în general ale inițiativelor sociale. Da, românul e curios cine a mai omorât, cine a mai tras țeapă sau cine pe cine mai înjură…îl doare la bască de faptul că legea fundamentală se schimbă și e posibil să îl afecteze în viitor…

Până la urmă, fiecare citește ce vrea, se informează despre ce dorește sau de unde are chef… nu e treaba mea. Dar când vorbim despre ”politicii”(politicieni, n.r. ) români din străinătate, lucrurile se schimbă. Avem patru partide care se laudă cu filiale și cluburi în străinătate: PSD, PNL, PDL și PPDD. Credeți că vreun lider, președinte sau coordonator s-a ocupat de subiectul ”revizuirea constituției”? Nici vorbă...bancuri, fluturași și zâne și mai ales bârfă de doi lei…ah, nu vreau să omit patriotismul de duminică, ăla ieftin și găunos. Există mulți autointitulati “lideri” ai comunității care plâng după festivalul Cântarea României. Talibani ai “patriotismului” răcnit pe facebook. Infinite postări despre bentița colorată, steagul din Guiness, candidaturile etnice de la localele din Italia și mai ales lipsa de patriotism a jurnaliștilor de la Gazeta Românească, dușmanul numărul 1 al inițiativelor tricolore ale comunității.

Aici aș putea să mai fac o remarcă…aceea că domnii din filiale au contact direct cu parlamentarii, pot face presiune directă asupra partidului. Presiunea poate că o fac, dar pentru interese personale.

Apoi, urmează categoria președinților de asociații românești (inclusiv cele așa-zis politice), care devin foarte agresivi față de jurnaliști când aceștia nu vor să publice manifestările lor cu mici, bere și manele. Aceștia, ca și ”politicii” din Diaspora de altfel, au fost invitați de GR în nenumărate rânduri la discuții publice despre chestiuni legate de problemele românilor, relația cu intituțiile statului sau propuneri legislative. Am creat chiar și o campanie, care a ținut câteva luni. Rezultatul? Interes aproape zero…vreo 2/3 persoane, aceleași de altfel. Să mai amintesc candidații de la locale din Italia?…mai bine nu, niciunul nu a amintit măcar în treacăt ceva.

Cu ce te-ar putea ajuta statul român?

Ne facem din nou datoria și vă informăm că în proiectul de revizuire a constituției s-a întrodus obligativitatea rezidenței în țară a celor care vor să candideze pentru un post în Parlament și că au fost respinse amendamentele referitoare la votul electronic sau prin corespondență. Astfel, a fost aprobat amendamentul PSD privind domiciliul candidaţilor, care spune: “Pot participa la alegerile pentru Camera Deputaţilor, pentru Senat şi pentru funcţia de Preşedinte al României numai candidaţii care au avut domiciliul în România cu cel puţin 6 luni înainte de data alegerilor”. Deci NU pot candida cetăţenii români cu domiciliul în străinătate.

În schimb, amendamentul senatorului ARD Mihai Răzvan Ungureanu privind votul prin corespondenţă a fost respins. Iată ce spunea acest amendament: “Cetăţenii români cu drept de vot care au reşedinţa sau domiciliul în străinatate pot vota prin corespondenţă, în condiţiile legii organice. Legea nu poate interzice sau restrânge acest drept”.

La următoarele alegeri parlamentare sau europarlamentare (anul viitor) să nu vă plângeți, din nou, că sunteți nevoiți să votați ”trimișii de la București” sau că stați la sute de km distanță de prima secție de votare…să nu mai plângeți că sunt doar 2 senatori și 4 deputați în toată diaspora sau că nu sunteți chemați la discuții. Să nu vă lamentați că nu există proiecte de repatriere, că nu sunt legi de reintegrare sau că parlamentarii din Diaspora se ocupă doar de Basarabia și de comunitățile din Japonia, Coreea și China. Atitudinea voastră, în mare parte și la o mare parte dintre voi e superficială…Protestați, cereți-vă drepturile...interacționați cu politicienii pentru a vă susține proiecte legislative, nu pentru a obține un amărât de proiect la DRRP sau a ocupa posturi de consuli sau SIE. Poate ar mai fi timp pentru organizarea unor discuții publice, dar mă îndoiesc că cineva le va porni…

Am scris ceva mai sus despre “talibanii” patriotismului…continuă pe BLOGAZETA

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version