Andi Rădiu
Timp de două săptămâni, românii din Italia au protestat în diferite oraşe din Peninsulă. Au vrut să fie solidari cu rudele şi prietenii din ţară sau pur şi simplu cu demonstranţii din Piaţa Universităţii. Au protestat împotriva preşedintelui Traian Băsescu, a Guvernului, a parlamentarilor din Diaspora, iar imaginaţia în materie de lozinci a fost deosebit de bogată.
Rime, jocuri de cuvinte, ironii, toate pentru a pune guvernanţii într-o lumină cât mai urâtă. Automat au apărut şi cei care se întrebau dacă noi, cei din Italia avem motive să protestăm, la mii de chilometri distanţă sau dacă cineva ne va băga în seamă. Părerile sunt împărţite.
Din punctul meu de vedere, întrebarea ar fi alta: cu ce poate ajuta statul român comunitatea românească din afara ţării ? Nimeni, niciun demonstrant, nu a afişat vreo pancartă în care să ceară ceva statului român, ceva specific nevoilor românilor din afara ţării.
Aparent, în lipsa revendicărilor sau a lozincilor cu cereri specifice, s-ar putea crede că românii din străinătate nu au nevoie de ajutor direct de la statul român. Politica românească e declarată ilegală în Italia, după ce s-a cerut desfiinţarea aşa-ziselor „filiale ilegale” ale partidelor româneşti, iar clasa politică din România, conform protestatarilor, nu are ce căuta în Italia.
Şi totuşi, zeci de cadavre ale românilor zac în morgile italiene, aşteptând crearea unui fond special pentru repatriere. Există necesitatea unor legi care să permită plătirea contribuţiilor la stat, retroactiv, a celor care au muncit la negru în străinătate şi vor să aibă o vechime pe cartea de muncă. Există legi fiscale în statele de reşedinţă care cer plata unor taxe suplimentare celor care au proprietăţi sau bani în băncile din România. Lipsesc fondurile pentru iniţiativele culturale sau pentru sportivii merituoşi care vor să reprezinte România, deşi au emigrat… şi lista ar putea continua.
Fiecare dintre noi, sunt convins, doreşte ceva de la statul român, dar din diferite motive nu poate sau nu a avut posibilitatea să se exprime. Gazeta Românească iniţiază o campanie care va dura până la alegerile parlamentare din România, prin care vă invită să răspundeţi la întrebarea „Cu ce te-ar putea ajuta statul român?”.
Sesizările dumneavostră vor fi adunate şi vor fi făcute publice, totodată cerând soluţii la cererile dumneavoastră parlamentarilor sau viitorilor candidaţi ai diasporei.
E inutil să protestăm împotriva clasei politice dacă nu ştim ce să cerem, dacă nu identificăm obligaţiile pe care le are statul român faţă de noi, chiar dacă locuim şi trăim la mii de chilometri distanţă.
Ne puteţi transmite opiniile dumneavoastră la adresa gazeta@stranieriinitalia.it.