Adrian-Vladimir COSTEA
11 Septembrie nu a dispărut din memoria americanilor, ci dimpotrivă, evenimentele din ultimul timp, cu precădere atacurile grupării teroriste SI/ ISIS, reactualizează teroarea provocată de prăbuşirea turnurilor gemene.
Decapitarea jurnalistului american, violarea femeilor şi convertirea obligatorie la islam, precum şi un val important de migraţie al civililor în zonele apropriate demonstrează faptul că Terorismul nu a fost înfrânt.
Comemorarea victimelor din 11 septembrie accentuează problemele pe care gruparea jihadistă a Statului Islamic le generează în Irak. În ceea ce priveşte contextul, se observă faptul că echilibrul fragil se datorează atât lipsei unui actor dominant care să joace rolul de mediator, precum şi numeroase conflicte generate de interesele divergente ale actorilor regionali.
Acest fapt se datorează faptului că Irakul deţine importante resurse de petrol. Spre exemplu, Siria şi Iran îşi definesc politica externă drept o luptă împotriva Irakului pe care-l definesc „un duşman de moarte”.
Prin urmare, destabilizarea Irakului şi îndepărtarea SUA din această zonă reprezintă obiectivele principale ale celor mai importanţi actori din regiune. Se constată faptul că este imposibilă realizarea unei alianţe regionale pentru apărarea Irakului împotriva statului autoproclamat SI/ ISIS.
În plus, datorită sprijinului pe care Rusia îl acordă Siriei, o intervenţie ONU în Irak are şanse mici de reuşită datorită dreptului de veto în Consiliul de Securitate ONU a Rusiei.
În schimb, interesul SUA pentru apărarea drepturilor omului este dublat de interesul economic generat de resursele importante de petrol.
În plus, impactul pe care atentatele de la 11 septembrie 2001 le-au avut atât asupra SUA, cât şi asupra comunităţii internaţionale, precum şi eforturile necesare pentru a elimina liderul grupării Al-Qaida, Osama bin Laden, expansiunea Statului Islamic reprezintă o actualizare a atentatelor asupra Turnurilor Gemene. Mesajul transmis este acela că, în orice moment, în orice loc, oricine este pasibil de a deveni victimă a terorismului, fără ca cineva să-i garanteze protecţia necesară.
Brutalitatea cu care teroriştii acţionează pentru a produce teamă în rândul civililor, fără ca atacatorii să fie pedepsiţi, decredibilizează însăşi instituţiile statului. Un stat incapabil de a asigura protecţia propriilor cetăţeni, respectarea legii, precum şi sancţionarea celor care au încălcat-o, generează imense pierderi în ceea ce priveşte legitimitatea statului respectiv.
Într-o lume în care nu poţi să fi sancţionat atunci când ucizi civili nevinovaţi, violezi femeile şi impui convertirea obligatorie la un cult religios, instaurezi automat starea de anxietate în interiorul societăţii.
În contextul în care interesul fiecărui om este acela de a-şi asigura propria securitate, o extindere a Statului Islamic ar pune în pericol relaţiile dintre oameni, deoarece fiecare îl va percepe pe cel din preajma să drept potenţial inamic, capabil de a-i lua viaţa.
Coşmarul viu din 9 septembrie 2001, o „Axă a răului” extinsă, se resimte în momentul în care nerespectarea legii şi a ordinii va genera instaurarea anarhiei sau a trecerii în tabăra adversă.