Menu
in

Când se rupe cerul la Torino

Andi Rădiu

Supărare mare la Torino, mai precis la Centrul de Cultură și Tradiție Italo-Română, pentru amânarea vizitei primarului Iașului, Mihai Chirica, la Torino, în vederea începerii discuțiilor pentru realizarea proiectului pentru înfrățirea celor două orașe. Edilul ieșean a declarat însă că a fost purtată o corespondenţă cu Primăria din Torino şi urmează să fie stabilită o vizită viitoare, în proces fiind implicat şi Con­sulatul, că proiectul nu va fi eliminat, ci doar amânat. Presa locală din Iași a publicat și declarațiile cu titlu de scuze ale primarului. De aici însă și până la dramatizarea teribil de mare a evenimentului nu a fost decât un pas…

Titlurile de pe site-urile din Italia au dat impresia că s-a dărâmat cerul peste pământ, iar românii din Torino vor rămâne ai nimănui, sunt batjocoriți și viața a luat sfârșit: ”Românii îi bat obrazul lui Chirica”, ”Românii din Torino tratați cu nepăsare”,  ”Primăria din Iași dă o palmă nemeritată…”, ba chiar s-a ajuns acolo încât a apărut și un titlu de tipul: ”Diaspora din Italia, umilită de primarul Iașului”.

Într-un asemenea climat de ostilitate nu ar fi imposibil ca discuțiile să înghețe și beneficiile concrete pe care le-ar aduce o înfrățire de un asemenea calibru ar putea fi eliminate. În locul unei încercări de găsire a unor soluții alternative s-a ales calea dramatismului și a plânsului virtual în hohote.

Citind ulterior comentariile din mediile virtuale realizezi că ”Românii din Torino sau diaspora italiana” este de fapt o doamnă, Valentina Pascal, ”psiholog și logoped a centrului”, care se arată indignată și extrem de revoltată pentru decizia Primăriei Iași de a nu mai ”onora invitația”: ”Tichie de politicieni fără scupule”, ”Rușine să vă fie”, a comentat psiholoaga, în unele comentarii amintind  chiar de ”Prejudicii morale și financiare celei mai mari comunități de români din Italia”,etc.

Declarația care mi-a atras atenția în mod deosebit a fost însă alta: ”Am aruncat ani de muncă de voluntariat pentru a crea aceste oportunităţi culturale, educaţionale şi sociale”… când de fapt, sosirea primarului Iașului ar fi fost doar primul pas din lungul parcurs al unei înfrățiri la un asemenea nivel. Invitațiile în asemenea ocazii nu le face o asociație românească, ci se poartă o corespondență între instituțiile române și italiene. Că ideea sau încurajările vin de la mediul asociativ, tot ce-i posibil. Dar ca să spui că românii din Torino, ba chiar din diaspora au obrajii umflați de palma dată de Chirica e exagerat. Ba chiar dăunător…

Ciudat este și faptul că nu am observat reacții de vreun fel la alți români din Torino, asociații românești de acolo, oameni de cultură sau chiar  a simplului cetățean care trăiește în Piemonte. Nimeni nu a reclamat pierderi de bani de pe urma amânării unei vizite la Torin. Timpul nu s-a oprit în loc.

L-am contactat pe primarul Mihai Chirica și am înțeles că proiectul s-a amânat, nu a fost exclus, că a continuat corespondeța cu autoritățile italiene și române din Torino, iar amânarea a avut drept cauză faptul că se suprapune pe ceremonia de decernare a titlului de ”Oraş Regal“ municipiului Iaşi. ”E un eveniment unic în viața oricărui oraș. S-a suprapus cu Torino și, din păcate, a trebuit să amânăm. E o întâmplare nefericită, asta nu înseamnă că ne-am bătut joc de diaspora sau că i-am tratat cu nepăsare pe românii din Torino. S-au anunțat motivele, s-au anunțat autoritățile, sunt lucruri care se întâmplă în viața unei administrații locale din orice colț al lumii. Îmi pare rău că s-a dramatizat totul”, ne-a declarat Chirica.

”Acesta ar fi trebuit să fie primul pas, urmând ca ulterior să se ia deciziile din consiliul local, județean, nu înainte de avizul MAE. Adică mai e cale lungă până la semnarea definitivă. Nu înțeleg cu ce am afectat viața românilor din Torino?”, ne-a mai declarat edilul.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version