in

Balet cu votul diasporei

Sorin Cehan

Este corect ca românii din diaspora să influenţeze, prin votul lor, situaţia din România? Întrebarea a devenit actuală în aceste zile, când asistăm la luări de poziţii pro şi contra votului din străinătate. Românii plecaţi nu trăiesc în România şi deciziile pe care le iau cei pe care-i votează nu-i influenţează, spun adversarii votului diasporei. Este un drept constituţional al oricărui cetăţean român, oriunde s-ar afla el, spun ceilalţi, şi oricum fiecare are acasă rude, prieteni, iar în cazul întoarcerii acasă, votantul din diaspora va beneficia sau va suferi pentru cum cum a votat.

Situaţia e nouă în Europa, românii find cea mai mare populaţie care trăieşte în afara graniţelor din istoria recentă. Este inutil să luăm ca exemplu votul italienilor din diaspora, sau al americanilor, sau al englezilor. Niciun popor din lumea occidentală nu are atât de mulţi oameni care şi-au luat lumea în cap.

Orice om are dreptul să fie reprezentat politic. Cât timp în Italia, dacă nu eşti cetăţean, nu poţi vota pentru Parlamentul italian, cel care te reprezintă, teoretic, va fi un parlamentar român, la Bucureşti. Teoretic, pentru că practic, parlamentarii aleşi în diaspora nu se reprezintă decât pe ei şi interesele lor personale şi de partid. Aici nu suntem discriminaţi, acelaşi lucru păţesc şi românii din România, care trimit în Parlament tot felul de cocalari şi capete pătrate, care se urcă apoi cu picioarele pe cei care i-au ales.

Dacă te uiţi la fauna din Casa Poporului, nu merită să mergi la vot. E un drept ca o pedeapsă, alegi pe cineva din PDL şi te trezeşti că trece la PNL sau PNL şi viceversa, fără nicio greaţă ideologică. Problemele aşa-zisului „popor”, de muncă, educaţie, sănătate, sunt tranşate conform legilor lui Murphy, în cel mai catastrofal mod cu putinţă. Dacă ceva poate să meargă prost, va merge prost.

Funcţie de conjunctură, partidele trag de votul diasporei ca de elasticul de la chiloţi. Vine referendumul, şi diaspora dă ochii peste cap pentru tătucul Băsescu, atunci PDL speră să voteze cât mai mulţi. Poate se repetă scena din 2009, când votul din străinătate i-a adus lui Băsescu al doilea mandat. USL trage sforile să reducă secţiile de votare.

Alt! Curtea Constituţională a spus că la referendum trebuie să voteze cel puţin jumătate din corpul electoral, deci cu cât vin mai puţini, cu atât şansele lui Băsescu de a rămâne la Cotroceni cresc, pentru că referendumul e nevalabil dacă vin puţini votanţi, indiferent de rezultat.

PDL spune să stăm acasă, că e mai bine. Dar Guvernul nu vrea să respecte hotărârea Curţii Constituţionale, nu o publică nici în Monitorul Oficial, aşa că iar se întoarce roata. La presiunile Europei, Victor Ponta acceptă decizia CC. Pentru a fi valabil referendumul, participanţii trebuie să treacă de 9 milioane. MAE a apucat însă să anunţe reducerea drastică a secţiilor de votare din străinătate. Acest balet se va încheia pe 29 iulie, dar în toamnă va începe din nou, pentru alegerile parlamentare. Mai merită să votezi?

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alexandra Stan, concert în Sicilia

Cosmin Motoi, notă maximă la bacalaureat în Italia