Menu
in

A murit cu dreptatea în braţe

de Sorin Cehan

În noaptea de 12 mai, la spitalul „Vito Fazzi” din Lecce a murit un deţinut român de 38 de ani, după 50 de zile de greva foamei. Virgil Cristian Pop avea antecedente penale atât în România, cât şi în Italia. Executa o pedeapsa cu închisoarea, cu începere de la 23 februarie 2000, cu termen de eliberare 12 septembrie 2018, pentru un concurs de infracţiuni: furt, tâlhărie, evaziune fiscală, înşelăciune, fals şi uz de fals, violare de domiciliu, incendiere. Aşa spune un comunicat al Ministerului român de Externe, care a reuşit să obţină, după moartea omului, câteva date din dosar.

Nu plângem de mila infractorilor, dar în astfel de cazuri cineva trebuia să se intereseze de cazul lui. 18 ani închisoare este o pedeapsă extrem de aspră pentru faptele enumerate. Evaziune fiscală? Înşelăciune? Fals şi uz de fals? Câţi oameni comit astfel de fapte şi sunt în libertate, de multe ori cu imunitate în Parlament? În cel mai rău caz primesc o pedeapsă cu suspendare. Dar Justiţia italiană a aplicat pedepsele maxime, cumulate şi a decis o pedeapsă care deobicei se dă pentru crimă. Şi nici atunci, dacă ne uităm, de exemplu, la „puerilul” Alessio Burtone, care a omorât-o cu imaturitate pe Maricica Hăhăianu, cu un pumn în cap. Burtone a primit 9 ani.

Din anul 2000, Virgil Pop a susţinut că e nevinovat. A apelat la toate formele de apărare legală, recurs, apel, dar pedeapsa a rămas neschimbată. Nimeni nu a sesizat că 18 ani sunt cam mulţi, chiar şi pentru cumulul de fapte enumerate. A intrat în greva foamei şi a vrut să-şi dovedească nevinovăţia chiar cu preţul vieţii. A murit cu dreptatea în braţe.

MAE spune că, până la ora actuală, nu a fost identificată vreo solicitare scrisă pe care cetăţeanul român să o fi transmis Ambasadei sau oficiilor consulare din Italia, pentru asistenţă. Ministrul Marga a ameninţat că dacă se descoperă că vreun funcţionar ştia de situaţia lui Pop şi n-a intervenit, va fi dat afară.

Dar aici nu e vina consulatului. Sistemul judiciar italian pare incapabil să discearnă între bine şi rău. Este halucinantă declaraţia directorului adjunct al închisorii din Lecce, Giuseppe Renna: „Există aici multe poveşti asemănătoare cu cea a lui Virgil Pop, mulţi sunt în aceleaşi condiţii, 30 sau poate 40 sunt în greva foamei. Unii protestează pentru că vor să fie transferaţi, alţii se declară nevinovaţi, aproape toţi sunt străini”.

40 în greva foamei într-o singură închisoare şi ministerul italian al Justiţiei nu ia foc? Ar trebui să trimită de urgenţă inspectorii să vadă ce se întâmplă. Nu există fapte pentru care să plăteşti cu viaţa în Europa anului 2012. Cu atât mai puţin pentru evaziune fiscală, furt, uz de fals şi alte găinării.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version