in

Anul Nou a început cu scumpiri. Preţuri mai mari la energie electrică, ţigări, cafea şi tutun

2013 a venit cu scumpiri pentru români. Din cauza accizelor mărite, benzina, motorina, cafeaua şi tutunul costă mai mult. De asemenea, cresc tarifele la curent şi gaze naturale, care, la rândul lor, vor declanşa alte majorări de preţuri.

Astfel, de la 1 ianuarie 2013, preţul energiei electrice este cu 10% mai mare, incluzând recunoaşterea unor costuri mai mari de producţie de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi suplimentarea ajutorului acordat de stat producătorilor de energie regenerabilă. Potrivit oficialilor ANRE, pentru o factură lunară medie de 40 de lei aferentă unui consum de 100 KWh, creşterea, la 1 ianuarie, este de 4 lei.

Accize mai mari

Accizele, plătite pentru producţia de alcool şi băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice şi cafea, cresc în primul rând ca urmare a modificării ratei de schimb la care sunt calculate. Cursul pentru calcularea accizelor în 2013, anunţat la 1 octombrie de Banca Centrală Europeană (BCE), este de 4,5223 lei/euro, cu 5,2% mai mare faţă de cel utilizat în 2012, de 4,3001 lei/euro.

De asemenea, Guvernul a avizat creşterea accizelor la motorină la 1 ianuarie, de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă.Din iulie 2013, ar putea avea loc şi o creştere la acciza totală la ţigarete, de la 79,19 euro la 81,78 euro/1.000 ţigarete, conform calendarului stabilit de Guvern, care va duce la o nouă majorare de preţuri.

Gaze mai scumpe

Şi preţul gazelor pentru populaţie este programat să urce cu 10% în 2013, respectiv cu 8% la 1 iulie şi cu 2% din octombrie, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate, anunţat de ANRE.

Taxa auto revine

Taxa de primă vânzare auto, suspendată de fostul Guvern până la începutul lui 2013, este din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie. Această taxă, introdusă de Guvernul Boc la sfârşitul anului 2011, trebuia percepută cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa de poluare. În ianuarie 2012, pe fondul protestelor organizate atunci în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării în care una dintre revendicările formulate viza eliminarea taxei auto, coaliţia guvernamentală PDL-UDMR a decis să suspende pentru un an, până la 1 ianuarie 2013, taxa de primă vânzare, cu explicaţia că proprietarii de maşini vechi trebuie să beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele.

Începând cu 1 ianuarie 2013 este introdusă şi plata TVA la încasare, care presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii livrărilor sau prestărilor efectuate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii. Contribuabilii obligaţi să aplice această decizie sunt cei cu o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 2,25 milioane de lei.

Cresc taxele şi impozitele

În ceea ce priveşte o creştere în acest an a taxelor şi impozitelor locale cu inflaţia cumulată pentru perioada 2010-2012, Guvernul va aproba în prima şedinţă din luna ianuarie ordonanţa care va stabili că primarii sunt cei care hotărăsc cu privire la aplicarea indexării impozitelor şi taxelor locale în raport de evoluţia inflaţiei din ultimii trei ani.

La sfârşitul lui 2012, Guvernul a decis că nivelul taxelor locale prevăzute în grilă creşte pentru acest an cu 16,05% ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, potrivit legii, precizând că, faţă de suma rezultată, autorităţile locale pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%. Conform Codului Fiscal, impozitele şi taxele locale sunt indexate o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor şi impozitelor locale a fost aplicată începând cu anul 2010.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Doliu în cinematografia românească. A murit Sergiu Nicolaescu!

Un român i-a bătut pe poliţiştii veniţi să-i oprească petrecerea de Revelion