in

Pandemia de corupţie: 33 de dosare penale privind achizițiile medicale

Procurorul-șef DNA, Crin Bologa, a anunțat că în perioada pandemiei de coronavirus, au fost deschise 33 de dosare penale, dintre care 25 au pornit ca sesizări din oficiu.

Printre motivele care stau în spatele deschiderii dosarelor penale, Crin Bologa a enumerat achiziții de echipamente de protecție – măști, izolete – și achiziții de măști medicale neconforme, interzise în Uniunea Europeană ca fiind periculoase, scrie Mediafax.

„Vă confirm că se dispune și ridicarea de acte, se fac audieri, tot ce a apărut în presă este în atenția procurorilor DNA. Se fac verificări și la societăți private, și în instituții ale statului. Nu vă putem da detalii, dar în momentul în care vom avea informații de interes public, vom face asta”, a spus el, precizând că nu pot fi date alte detalii când a fost întrebat de achizițiile efectuate prin Oficiului Național pentru Achiziții .

”Facem cercetările după lege și nu după îndemnul persoanelor publice”

Referitor la declarațiile publice făcute de Adrian Streinu-Cercel și Raed Arafat care au cerut ca cei implicați în achiziții pe timp de epidemie să nu fie trași la răspundere dacă au încălcat anumite proceduri, procurorul-șef DNA a spus că obligația procurorilor este doar în fața legii.

„Procurorii au o datorie prevăzută de lege și nu dată de persoane publice. Mi se par mult mai grave infracțiunile din contextul pandemiei decât într-un alt context. Infracțiunile de corupție sunt grave oricum, dar acum sunt și mai grave pentru că pun în pericol sănătatea cetățenilor. Noi ne facem datoria indiferent ce spun alte persoane publice. Am simțit că este o situație stresantă, că au avut foarte mult de lucru și că le e teamă că vor greși, dar noi nu urmărim greșelile. Infracțiunile se fac intenționat. Noi nu ducem o luptă împotriva unei corupții eventuale, ci împotriva unor persoane care caută să se îmbogățească în ciuda îmbolnăvirii oamenilor”, a declarat Crin Bologa.

Nereguli în toată ţara

Șeful DNA a arătat că alte dosare mai sunt și în atenția direcțiilor teritoriale ale parchetului antimafie.

„Sesizările pe care l-am văzut se referă la sute de milioane de lei. La nivelul serviciilor teritoriale există și dosare care se referă la alte instituții decât cele centrale. Avem dosare și cu privire la achiziții din teritoriu. Verificăm achizițiile publice făcute la nivelul ministerelor, dar și la nivel local, descentralizat”, a precizat Crin Bologa.

Una din firmele vizate este Romwine&Coffee, din Giurgiu, specializată în distribuţia băuturilor alcoolice, dar care a obținut contracte foarte importante de distribuție de echipamente medicale pe timpul stării de urgență.

„Sunt dosare referitoare doar la achiziția în legătură cu pandemia, la combateria pandemiei. Pot confirma că avem un dosar – am avut chiar patru – cu Romwine and Coffee, cu precizarea că DNA e prima instituție care s-a autosesizat cu privire la aceste suspiciuni, apoi a apărut în presă informația și alte instituții s-au autosesizat în legătură cu acest dosar. Ne-a îngreunat aflarea adevărului în această cauză”, a arătat procurorul-șef DNA.

În starea de urgență, care a suspendat timp de două luni mersul normal al legilor în România, autoritățile au primit undă verde să facă achiziții publice directe pentru a preveni și combate pandemia, fără a mai ține cont de limitele legale din domeniul achizițiilor publice. Fiind o situație de criză, urgența a fost considerată mai presus de lege, au justificat autoritățile, dar presa a arătat numeroase cauze de achiziții controversate la prețuri nejustificate, fie făcute de firme deținute de personaje controversate sau cu puternice legături politice, cât și de materiale sanitare neconforme cu standardele cerute.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Monza, tragedie într-o familie de români, fetiţa de doi ani a căzut de la balcon în timp ce se juca: ”A făcut o hemoragie cerebrală, iar prognosticul este rezervat”

Salvați din Italia: 156 de cetățeni români au fost duși în țară cu un avion Tarom