in

Campanie fără pomeni electorale cu alcool şi mâncare

Guvernul va stabili prin Ordonanţă de Urgenţă ce cadouri pot oferi candidaţii la alegerile parlamentare în această campanie. Este o decizie fără precedent a executivului, astfel de măsuri fiind adoptate, de regulă, de Biroul Electoral Central. Astfel, candidaţii nu au voie să ofere oamenilor alimente, băuturi sau bani.

Conform lui Ponta, reglementările, care vor fi însoţite de sancţiuni, au ca obiectiv principal împiedicarea abuzurilor în perioada campaniei electorale. „Propunerea mea, ca prim-ministru, este de a reglementa legal, prin ordonanţă de urgenţă, ceea ce Biroul Electoral Central a stabilit cu alte ocazii: sunt interzise în campania electorală oferirea de bunuri, alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice. Este permisă oferirea doar de obiecte în enumerare strictă – pixuri, brichete, afişe, şepci, cu obligaţia de a fi înscrise cu numele candidatului sau a formaţiunii politice. şi pot fi oferite obiecte de acelaşi tip, cu caracterele înscrise, a căror valoare să nu depăşească 10 lei. În acest fel, lucrurile sunt foarte clar reglementate, regulile sunt valabile pentru toţi competitorii şi vom avea reglementa legal, alături de sancţiuni penale, modul de desfăşurare normală a campaniei electorale şi împiedicarea oricăror tentative de cumpărare de bunuri, cum s-a întâmplat la referendum, de a împiedica oamenii să vină la vot”, a argumentat şeful Executivului la finalul reuniunii USL.

La alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat din 9 decembrie 2012 nu este permisă organizarea de tombole cu scopul de a determina alegătorii să voteze sau să nu voteze, a decis Biroul Electoral Central, la sfârşitul lunii octombrie.

Ce înseamnă mita electorală şi vot ilegal?

Potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), mita reprezintă promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi.

Mita electorală se pedepseşte cu închisoarea între şase luni şi cinci ani. Nu numai cel ce dă mită, dar şi cel care primeşte este pasibil de pedeapsă în campania electorală.

De asemenea, amintesc reprezentanţii MAI, si tentativa de mită se pedepseşte.

Despre votul ilegal este vorba atunci când alegătorul votează de mai multe ori în ziua alegerilor (votul multiplu), alegătorul îşi exercită dreptul la vot în altă zonă (comună, oraş, municipiu) decât cea în care îşi are domiciliul sau cetăţeanul votează fără a avea drept de vot.

Potrivit MAI, votul se face în baza unui document valabil (cf. art. 126): cetăţenii români – cartea de identitate, cartea de identitate provizorie (1 lună- 1 an), buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic sau de serviciu, aflată/aflat în termenul de valabilitate la data alegerilor; elevii din şcolile militare – carnetul de serviciu militar; cetăţenii Uniunii Europene îşi pot exercita dreptul la vot pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea. Votul ilegal se pedepseşte, de asemenea, cu închisoare de la şase luni la cinci ani.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Frumoasa Andreea Raicu se iubeşte cu Horia Tecău

Magda Bistriceanu pleacă din PSD Diaspora la Forța Civică