in

Târgul România – Italia, prima ediţie VIDEO

Pe 1 şi 2 decembrie va avea loc, la Roma, la Teatrul Tendastrisce, Târgul România – Italia, eveniment dedicat întreprinzătorilor români şi italieni, dar şi instituţiilor din cele două ţări.

"Este vorba de un proiect pilot al Asociaţiei Românilor din Italia (ARI), organizat în jurul Zilei Naţionale a României, aflată deja la a noua ediţie. Am studiat acest proiect cu scopul de promova mediul de afaceri românesc pe piaţa italiană, în special către comunitatea românilor din Italia", ne spune Eugen Terteleac, preşedintele ARI.

Instituţii româneşti

Mai multe instituţii româneşti şi-au anunţat deja participarea: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul de Interne, Ministerul Muncii, Ministerul Agriculturii: "Din partea acestor instituţii am primit un răspuns diplomatic şi politicos. Sperăm, deci, că va fi şi o participare concretă şi nu doar vorbe, aşa cum se întâmplă în ultimii 20 de ani. Din păcate am remarcat că de prea multe ori diaspora este băgată în seamă doar în preajma alegerilor. Sperăm ca actuala putere să fie sensibilă la capacităţile diasporei, atât electorale, cât şi economice".

Iată câteva detalii despre organizarea evenimentului, ilustrate de organizatori: "Ministerul Muncii are posibilitatea să prezinte, conform proiectului nostru, o bursă a locurilor de muncă. E vorba de o acţiune cu impact pozitiv asupra imaginii statului român, care, într-un moment de criză vine în sprijinul românilor din străinătate, aducând informaţii cu privire la locuri de muncă vacante în România".

Ministerul Turismului va prezenta posibilităţi de investiţie în România, oferte rezervate mediului de afaceri din ambele ţări, programe europene. Vor fi promovate, de asemenea, obiectivele turistice româneşti, atât către comunitatea românească, cât şi pentru vizitatorii italieni.

Informaţii cu privire la libera circulaţie a cetăţenilor români în Europa şi drepturile lor vor fi promovate prin materiale puse la dispoziţie de Ministerul de Interne.

Ministerul Agriculturii de la Bucureşti va promova programe de investiţii în mediul rural, programe de interes atât pentru investitorii italieni şi români.

în ceea ce priveşte Ministerul Afacerilor Externe, adaugă Terteleac, va avea "o imensă mare ocazie să promoveze o adevărată faţă a diplomaţiei române, greu încercată în ultimii ani".

Organizatorii au reuşit să coopteze şi numeroae Consilii Judeţene, printre care: Buzău, Prahova, Suceava, Vrancea, cărora trebuie "să le mulţumim pentru sensibilitatea pe care au demonstrat-o în a fi aproape de concetăţenii constrânşi să emigreze".

Producători de produse BIO

În sfârşit, vor fi prezenţi la Târgul România – Italia numeroşi producători români şi comercianţi din ambele ţări. Au răspuns invitaţiei "multe societăţi cu profil bio şi tradiţional, dar şi Consilii Judeţene care au înţeles importanţa târgului şi au asigurat reprezentarea unor societăţi locale". La Târg vor putea fi degustate şi cumpărate produse tradiţionale româneşti.

"Accentul va fi pus pe calitate. Din păcate, în Italia sunt aduse mai degrabă produse româneşti care nu întotdeauna sunt de bună calitate. Unii italieni m-au întrebat: "Cum puteţi mânca aceste porcării cu atâtea substanţe chimice?". Există un patriotism alimentar la noi: produsele nu sunt cumpărate pentru că sunt bune sau ieftine, ci pentru că sunt româneşti", spune Eugen Terteleac. "Pe noi ne îngrijorează faptul că aici se comercializează produse româneşti cu E-uri peste E-uri, ne îngrijorează pentru că ne strică imaginea. Există produse de bună calitate din România. Noi vom aduce la Târg tot ce înseamnă produse bio: miere, magiun de Topoloveni, cârnaţi de Pleşcoi, brânzeturi din cele mai faimoase, vinuri cu istorie, medaliate la diferite concursuri: Cotnari, Panciu vinuri din Vrancea. Avem obligaţia să ne apărăm imaginea şi sănătatea".

"Monopolul importurilor"

Preşedintele ARI susţine că "în Italia există un monopol al importurilor", şi "anumite firme româno-italiene au încercat să boicoteze proiectul ARI".

Cu ocazia Târgului România Italia va fi oficilaizată şi înfrăţirea dintre sectorul III al Primăriei din Bucureşti cu Municipiul III de la Roma. "Este a  şaptea înfrăţire intermediată de ARI, cele două sectoare vor face schimb de experienţă, şi nu vor lipsi oportunităţile reciproce de investiţie şi dezvoltare".

Din partea italiană, şi-au mai anunţat participarea: Confederaţia Artigiani din Roma care îşi doreşte mai multe standuri cu profil alimentar, Companii de telefonie şi aeriene, money transfer, societăţi imobiliare.

Spectacole

Vor fi organizate două spectacole dedicate Zilei Naţionale a României, "pentru că vrem să arătăm că se poate şi chiar este necesar ca, în perioadă de criză, cultura, tradiţia şi obiceiurile să contribuie la menţinerea patriotismului printre români pretutindeni".

La cele două spectacole şi-au confirmat participarea: Mirabela Dauer, Maria Dragomiroiu, Nicu Paleru, Raoul, alte ansambluri oferite de consiliile judeţene.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Străinii fac bani din pârloagele românilor

Vasile Pârvan e la Scuola romena di Roma VIDEO