in

Italienii cu numere româneşti

Românii din Italia care circulă cu maşini înmatriculate în ţară o fac în general pentru a economisi la asigurare, şi nu e puţin: într-un an se pot economisi chiar şi 1000 de euro. Economie la asigurare, la amenzi (nu ajunge procesul verbal la adresa din România a titularului), şi cam atât. Dar lucrurile se schimbă atunci când vedem bolizi de 100.000 de euro cu număr de înmatriculare românesc, circulând în Italia. Proprietarul unei asmenea maşini nu are nevoie să economisească 1000 de euro la asigurare, şi nici amenzile nu-l sperie. Şi atunci?

Italienii care-şi înscriu maşinile de lux în România o fac în primul rând pentru că nivelul declaraţiilor lor de venit nu corespunde cu disponibilitatea de a deţine o asemenea maşină. Evazioniştii italieni sunt primii care îşi iau numere româneşti. O anchetă publicată de site-ul linkiesta.it a încercat să intre în detaliile acestui fenomen.

Circulă cu viteză maximă în centru la Milano şi la Roma. Sunt  maşini Porsche, Bentley, Bmw şi Aston Martin cu numere străine. Un fenomen în creştere: cu o maşină înmatriculată în afara Italiei nu se plătesc impozitul auto, amenzile şi mai ales nu se pierd puncte de pe permis. Dar este în primul rând o modalitate de a ascunde evaziunea fiscală.

Maşini de lux – cu un cost de peste 80.000 de euro şi cu o capacitate cilindrică de cel puţin 2.800 cmc.

Berlina neagră intră pe strada îngustă de acces şi numai scârţâitul roţilor trădează efortul suportat de frânare. Bruscă şi inutilă precum accelerarea pe câţiva metri. Şoferului pare să-i placă gestul de arogantă insolenţă, însă trăsăturile feţei lui sunt de nerecunoscut din cauza geamurilor negre, care fac de nevăzut habitaclul şi ocupanţii săi. Numai numerele de înmatriculare româneşti ale maşinii Bentley Continental par să dezvăluie provenienţa străină a acesteia, deşi accentul pasagerilor nu are nimic de-a face cu acea ţară europeană.

Acesta nu este începutul unui roman poliţist nereuşit şi nici a unui film ieftin de acţiune. Din păcate, există prea puţină ficţiune în acest instantaneu cu totul milanez, care s-a consumat la umbra unei străzi din centru într-o după-amiază de iulie.

Asemenea scene se văd o mulţime pe străzile din Milano: atât de multe precum autoturismele – în special germane şi engleze de clasă superioară – care circulă în viteză pe străzile cele mai exclusiviste şi elegante din centrul oraşului. Cu numere româneşti, dar şi bulgăreşti, poloneze, ucrainene, slovace şi chiar croate.

Păcat că şoferii şi pasagerii de la bordul nenumăratelor autoturisme Mercedes, Bmw, Audi, Porsche, Aston Martin şi Bentley, nu au chiar nimic de-a face cu acele ţări îndepărtate. Nici prin cetăţenie sau provenienţă, cu atât mai puţin prin origini.

Evaziune fiscală

Este un fenomen în puternică creştere cel al circulaţiei de autoturisme "premium" cu numere străine, care se întâlneşte în special la Milano şi Roma, potrivit datelor EGO-VAI-Q, asociaţie care de ani de zile se ocupă de siguranţa rutieră şi de studiul ştiinţific al problematicilor legate de lumea auto, şi ale CE.S.I.S.S. (Centru de Studii Independente privind Siguranţa Rutieră -n.r.), prezidat de comandantul Poliţiei Municipale, Paolo Pettinari, dar care se răspândeşte în toate cele mai mari zone metropolitane.

Să circuli în Italia cu un "bolid" dotat cu numere străine are, de fapt, avantajele sale. În primul rând cel de a nu plăti, în Italia, impozitul pentru posesia vehiculului ("taxa auto"), care contribuie la îmbogăţirea visteriilor regionale. Cu un număr de înmatriculare neitalian şi neînregistrat pe listele P.r.a. sau ale Circulaţiei Rutiere Civile, poţi scăpa de verificările fiscale pentru evaluarea impozitării şi evita plata sumelor adiţionale pe impozitul de posesie şi alte premii de asigurare italiene, introduse de precedenta lege de stabilitate, pentru maşinile cu capacitate cilindrică mare.

Aceşti privilegiaţi, nefiind obligaţi să respecte normele italiene privind circulaţia vehiculelor cu motor, nu sunt obligaţi nici să efectueze revizia la patru ani şi nici să obţină certificatul de control al gazelor de eşapament, numit "bollino blu".

Codul rutier

Trebuie adăugat că fără numere italieneşti, nu poţi face subiectul revocării sau suspendării permisului sau scăderii de puncte de pe acesta, cu excepţia cazului în care se sesizează imediat contravenţia – circumstanţă atât de rară, în special de-a lungul autostrăzilor Peninsulei.

Sunt astfel "invizibili" – întrucât este practic imposibil pentru forţele de ordine naţionale să ajungă cu uşurinţă la proprietarul vehiculului – camerelor de luat vederi de pe autostrăzi, celor din zonele cu trafic limitat şi aparatelor de măsurare a vitezei, aşa-numitele "autovelox", garantând utilizatorilor certitudinea de a nu primi notificarea privind contravenţia şi avizul de plată a amenzilor.

Legea italiană prevede că asemenea acte nu mai pot fi sancţionate, şi nici nu mai pot fi amendate, dacă nu au parvenit la cunoştinţa destinatarului "într-un termen acceptabil de la sesizarea contravenţiei".

O limitare a executării, care de fapt devine un obstacol insurmontabil, având în vedere timpii birocraţiei şi costurile necesare pentru efectuarea de investigaţii internaţionale.

Articolul 132 din Codul rutier autorizează "posesorii de autovehicule cu numere străine să circule în Italia pentru o perioadă de maxim un an de la data înmatriculării, atestată pe certificatul statului de origine", făcând obligatorie pentru perioada succesivă înregistrarea pe listele Circulaţiei Rutiere Civile.

Sancţiunea pentru nerespectarea acestei obligaţii este de la 80 la 318 euro. Amenzi derizorii pentru cei care au posibilitatea să se activeze şi să cheltuiască pentru a pune la cale această completă strategie.

Dacă avantajele pentru şofer se traduc în termeni de evaziune fiscală, devenind întru totul invizibili Fiscului, daunele pentru stat sunt de proporţii. Nu numai pentru Fisc, ci şi pentru visteriile Regiunilor şi Primăriilor, care nu încasează nici sumele provenite din taxa auto şi nici cele din amenzi.

Evitarea fiscului este de fapt obiectivul principal.

UCI

Pe lângă dauna pentru colectivitate, toate acestea comportă inconveniente serioase pentru toţi automobiliştii: cei implicaţi într-un accident cu un vehicul cu numere şi asigurare străine trebuie să se adreseze la U.C.I (Biroul Central Italian – n.r.), nefiind posibilă utilizarea constatării amicale şi nici activarea canalelor tradiţionale de asigurare.

U.C.I, după cum se citeşte pe site-ul instituţiei, este Oficiul naţional de asigurare pentru Italia a vehiculelor cu motor în circulaţie internaţională.

Se ocupă de gestionarea problematicilor legate de despăgubirea daunelor cauzate pe teritoriul italian de vehicule înmatriculate sau înregistrate în state străine care circulă temporar în Italia şi, cu câteva particularităţi, şi de accidentele suferite în străinătate de vehicule italiene.

Gestionează aşadar, în numele cetăţenilor italieni păgubiţi, toate procedurile necesare pentru obţinerea lichidării sumei de bani, însă acest lucru comportă o prelungire sensibilă a timpilor de obţinere a indemnizaţiei, pe lângă un cost mare pentru visteria statului, tocmai pentru că, în caz de negăsire a asigurării străine sau a imposibilităţii de a beneficia de pe urma acesteia din partea celei italiene sau a U.C.I., va fi tocmai acesta din urmă cel care va trebui să achite despăgubirea.

Dezvăluirea trucului

Cum face un cetăţean italian să intre în posesia unui autoturism cu numere străine? Andrej K., cetăţean ucrainean şi barman la un local cunoscut din centrul oraşului Milano, explică în mod detaliat modalităţile prin care se poate conduce, pe teritoriul italian, un autoturism înmatriculat în ţările din Europa de Est. Povesteşte că "de când unele ţări din Est, precum Polonia sau România, au intrat în Europa, totul este mai facil. Trucul este mereu acelaşi şi este uşor pentru cineva care are în propria subordine un cetăţean din acele ţări. De fapt, face să se înregistreze în mod fictiv pe numele acestuia vehiculul, care este înmatriculat şi asigurat acolo unde nu sunt taxe atât de mari şi preţurile pe care le aveţi voi în Italia".

Maşina o va utiliza tot "şeful italian", dar va evita astfel verificările fiscale şi taxa auto. Şi plata amenzilor.

A.K. ţine să precizeze şi că îi cunoaşte pe "unii lucrători polonezi care au fost obligaţi de şeful lor să-şi înregistreze pe numele lor cele două maşini Porsche ale sale, ameninţându-i, dacă nu o vor face, cu concedierea". "Şi oricum – continuă – toţi fac aşa. Nu numai italienii bogaţi, ci şi cetăţenii din Est care lucrează în Italia pentru a scăpa de amenzi", spune cu siguranţa unui om care ştie cum funcţionează lumea. în ambele cazuri, evaziunea fiscală şi daunele aduse visteriei statului sunt garantate în mod absolut.

(sursa: linkiesta.it)

Din cifrele DRPCIV (Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor), aflăm că în primele 6 luni din 2012, în România s-au înmatriculat 144 de autovehicule de peste 400 CP, valoarea lor de catalog depăşind 25.000.000 Euro.

Iată câteva din cele mai scumpe maşini înmatriculate în 2012 în România: Bentley (8 exemplare), Ferrari (9 exemplare), Rolls Royce (1 exemplar), Maserati (4 exemplare), Porsche (32 exemplare).

Din listă mai face parte un autoturism Lamborghini AVENTADOR înmatriculat la ARAD, ce dezvoltă nu mai puţin de 700 CP şi care are un preţ peste 300.000 E. Cele mai scumpe înmatriculări sunt 3 exemplare de MAYBACH, fiecare depăşind 500.000 E.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Politică pe ascuns şi pe bani

Ana Maria Ciornoliuc, o voce din Bucovina pe scena Auditoriumului din Roma VIDEO