Copiii români din Peninsulă, dar şi cei din ţară, sunt invitaţi să participe la una din cele mai importante competiţii literare din Italia adresate elevilor: Concursul Internațional de Poezie “Giovani e Poesia” organizat în fiecare an la Triuggio (Milano). Printre organizatorii competiţiei, ajunsă la a XX-a ediţie, se numără şi Centrul Cultural Italo- Român.
“Dorim ca şi acest an să avem numeroşi participanţi români, pentru că ţara noastră s-a remarcat încă de la primele ediții, prin importante premii câștigate. Printre premianţi, s-au numărat atât elevi români din România cât şi copii care provin din familii stabilite în Italia”- ne explică Violeta Popescu, de la Centrul Cultural Italo-Român.
La ediția din 2011, România s-a situat pe primul loc ca număr de participanți între cele 16 țări aflate în concurs, care a înregistrat mai mult de 1000 de creații literare. Peste 60 de copii români şi-au trimis creaţiile literare.
FOTO: Iulia Somesan, eleva premiată în 2011 de Camera Deputaţilor
Au fost acordate importante premii unor școli și tineri autori români din România și Italia, între care Medalia de argint din partea Camerei Deputaților Italiene, acordată Iuliei Someșan, elevă la “Colegiul Mihai Eminescu” din Baia Mare.
Concursul se adresează atât elevilor minori, cât şi tinerilor peste 18 ani sau claselor din diferite şcoli. “Premiul ediției din anul 2012-2013 va cuprinde șase secțiuni: Sectiunea destinată copiilor cu vârsta cuprinsă până la 12 ani împliniți; Școlilor; Tinerilor între 13 și 17 ani împliniți; Tinerilor după 18 ani; Poezii inedite; Fotografie și Poezie pe tema Natură și Societate, regulamentul fiind disponibil pe internet”- precizează Violeta Popescu.
În plus, textele aparținând participanților din toate țările vor fi prezentate în mod obligatoriu în două limbi. În cazul copiiilor și școlilor din Romania poeziile sau creațiile literare prevăzute în concurs, vor fi trimise în limbile: română și italiană.
Violeta Popescu face un apel prin intermediul Gazetei Româneşti către elevii români cu înclinaţii artistice: “Este important ca ei să participe, să-şi pună la încercare talentul literar. Inocenţa şi sensibilitatea copiilor şi tinerilor în general de multe ori reprezintă cele mai importante ingrediente ale procesului creativ, mai ales dacă este vorba de poezie. Noi am luat legătura, încă din 2010, cu profesorii de limba italiană din România şi cu cei de limba română din Italia, încurajându-i să-şi trimită elevii”.
Copiii, mai adaugă organizatoarea româncă, trebuie să fie încurajaţi şi de părinţi să-şi exprime propria sensibilitate, iar competiţia poate fi o ocazie perfectă pentru exersarea exprimării în ambele limbi, română şi italiană.
Nu în ultimul rând, elevii români sunt avantajaţi de faptul că cele două limbi sunt atât de asemănătoare: “Vin concurenţi şi din China, e normal ca noi să fim avantajaţi, latinitatea este un liant important”.
“Termenul limită pentru trimiterea poeziilor este de 31 ianuarie, dar am vrut să anunţăm iniţiativa din timp, pentru a da posibilitatea participanţilor să se pregătească, să facă traducerile şi să trimită totul prin poştă”.
Miruna Căjvăneanu