Dacia, cel mai mare producător auto din România, ameninţă că nu va mai produce autoturisme pe teritoriul ţării noastre din cauza drumurilor proaste şi a reţelei feroviare învechite. Cu aproape 300.000 de maşini exportate anual, în valoare de peste trei miliarde de euro, Dacia este pentru cel de-al treilea an consecutiv cel mai mare exportator al României, exporturi care se derulează pe o infrastructură feroviară şi rutieră nemodernizată şi care din cauza costurilor ridicate de transport afectează direct profitabilitatea companiei.
Carlos Tavares, cel de-al doilea om în ierarhia Renault, a tras un semnal de alarmă cu privire la competitivitatea României, susţinută în primul rând de inginerii de aici, dar puternic afectată de o infrastructură nedezvoltată. Salariile mai mici decât în Europa de Vest, forţa de muncă înalt calificată şi calitatea maşinilor produse la Mioveni sunt principalele avantaje ale României în cursa pentru investiţii, potrivit oficialilor grupului Renault. Pe de altă parte, competitivitatea României este puternic afectată de calitatea infrastructurii şi a ritmului încet de dezvoltare a acesteia, ridicând astfel costurile de transport şi afectând profitabilitatea fabricilor din România.
Infrastructura îngreunează livrările
Infrastructura din România pe rutele pe care sunt transportate autoturismele fabricate la Mioveni în afara graniţei, îngreunează şi creşte costurile lor de livrare, care sunt deja mai ridicate decât cele de la uzina Renault din Tanger, unde se produc mai multe modele Dacia. Astfel, dacă de la uzina piteşteană distanţa pe care trebuie să o parcurgă cei de la Dacia pentru a livra peste hotare maşinile este fie de 460 de kilometri, dacă luăm în considerare graniţa cu Ungaria, fie de 360 de kilometri , dacă luăm în considerare distanţa dintre Mioveni şi portul Constanţa, în cazul uzinei din Tanger distanţa dintre platformă şi cel mai apropiat port este de doar 32 de kilometri.
Guvernul de la Bucureşti nu ia măsuri
Renault şi Ford i-au cerut în repetate rânduri Executivului de la Bucureşti îmbunătăţirea infrastructurii României, în special în apropierea uzinelor sau centrelor tehnologice în ultimii cinci ani, timp în care statul nu a luat nicio măsură concretă în acest sens, cu toate că Dacia este cel mai mare exportator, iar Ford a demarat producţia de serie la Craiova. Printre avantajele României în „cursa” investiţiilor se numără atât forţa de muncă mult mai ieftină decât în Vest, în industria auto salariile de pe piaţa locală fiind cu până la de zece ori mai mici decât cele din Germania şi de şapte ori mai mici decât cele din Franţa, dar şi ajutoarele de stat primite de investitori.
Românii, plătiţi mai bine decât marocanii
La fabrica Dacia din judeţul Argeş lucrau, anul trecut, 13.684 de angajaţi, faţă de 6.000 de angajaţi la uzina Renault din Tanger, şi de peste 11 ori mai mulţi faţă de salariaţii Renault de la uzina Somaca tot din Maroc, aflată în sud-estul oraşului Casablanca. Dacă, în medie, un angajat de la Mioveni este plătit cu circa 6 euro pe oră, un salariat al uzinei din Tanger nu primeşte mai mult de 4,5 euro pe ora de muncă. De asemenea, în momentul de faţă, la uzina piteşteană se lucrează la capacitate maximă, mai exact de 350.000 de unităţi pe an. La uzina din Tanger, linia de producţie are o capacitate de 170.000 de vehicule anual, care va creşte la 400.000 de vehicule, până în anul 2014.