Luni, 1 octombrie reprezentanţi ai asociaţiilor de români din Italia s-au întâlnit cu secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero. Întâlnirea a avut loc la Ambasada României în Italia.
Consiliu interministerial pentru românii din diaspora
Secretarul de stat a anunţat că va fi înfiinţat “în cel mai scurt timp” un consiliu interministerial care să se ocupe de problemele românilor din diasporă, care se va întruni o dată pe lună “pentru găsirea de soluţii” şi în urma fiecărui consiliu va fi emanat “un buletin informativ”
Natalia Intotero a mai afirmat că în Italia există o comunitate de români “în creştere” , care întâmpină probleme mai ales pe planul unităţii şi colaborării între asociaţii, consulate, ambasade şi autorităţile italiene. Potrivit Nataliei Intotero, “în România nu mai sunt locuri de muncă, de aceea foarte mulţi vin în Italia de la o zi de la alta, “multi vin inconstienţi, nu au bani nici de un telefon. Nu consulta misiunea, asociaţiile, bisericile”.
Vizita Nataliei Intotero în Italia 28 septembrie – 4 octombrie
“Nu sunt fonduri”
În legătură cu fondurile pusa la dispoziţie de DRP românilor din diaspora, Natalia Intotero a spus: “Aţi văzut că situţia economică nu este foarte bună în ţară de aceea nici fondurile nu sunt extraordinare (…) nu sunt bani în plus pentru anul acesta. Am finanţat contractele care erau deja semnate, nu însă şi cele verbale”.
Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe, Cătălin Țârlea, care a însoţit-o pe Natalia Intotero în vizita ei în Italia, a afirmat că “pentru o mai bună vizibilitate e nevoie de reprezentativitate, care se manifestă prin unitate şi relaţionare credibilă cu instituţiile italiene”. El a adăugat că “personalul infim” din ambasadă şi consulate face faţă cu “excelenţă” datoriilor diplomatice.
Cei doi nu au făcut însă ulterioare precizări atunci când una din reprezentantele asociaţiilor a povestit cum a telefonat la numărul de urgenţă al ambasadei în urma unui caz de deces, dar nu i s-a putut da un ajutor. Nu a putut obţine ajutor, a mai adăugat românca, nici de la un deputat al diasporei pe care l-a contactat personal.
În legătură cu taberele de romi vizitate la Bari şi Catania, Natalia Intotero a sugerat ca românii să fie cei care să meargă în tabere,în comunităţile de romi, “să ne băgăm între ei, să-i convingem să meargă la şcoală etc, să nu mai cerşească”. În una din taberele vizitate, secretarul de stat a povestit că a văzut “murdărie, copii dezbrăcaţi” situaţie pentru care “suntem de vină toţi: biserici, asociaţii, trebuie să fim mai buni, pentru că lumea tinde să fie mai rea”.
Eugen Terteleac a replicat, susţinând că în anumite situaţii, în ciuda bunăvoinţei unor voluntari, este imposibil şi chiar periculos să încerci să le spui românilor care trăiesc la marginea societăţii să-şi schimbe modul de viaţă. A adus ca exemple două recente episoade, cel de la Roma- o prostituată arsă de vie şi cel de la Milano, unde a fost destructurată o amplă reţea care exploata persoanele handicapate.
Natalia Intotero a mai anunţat că vor fi schimbate criteriile pentru acordarea de fonduri pentru finanţarea de proiecte.