in

Românii, cei mai buni clienţi străini pe piaţa imobiliară italiană

Cu 30 de ani de experienţă în sectorul imobiliar, Franco Salerno (54 de ani) este unul dintre cei mai importanţi “actori” de pe piaţa imobiliară din provinciile Milano şi Lodi. Cele trei decenii se vede că nu i-a fost de prisos; pe o piaţă aproape blocată agenţiile deschise de el şi botezate “Obiettivo Casa” reuşesc să stârnească invidia colegilor de breaslă. Unul dintre secrete este în mod evident deschiderea pe care a arătat-o faţă de români. “Eu sunt de origini calabreze şi ştiu ce înseamnă reticenţa milanezilor când trebuie să închirieze imigranţ ilor. Prejudecăţile de care se izbesc acum străinii, pe vremuri erau destinate italienilor din sud. Şi erau refuzaţi într-o manieră mult mai dură…”, ne spune Franco din spatele unui birou pe care a făcut puţină ordine în grabă. Reţeua lui de agenţii este condusă dintr-un sediu aflat lângă primăria din San Giuliano Milanese (10 km sud de Milano). Evident, nu întâmplător. Atât în San Giuliano Milanese, cât şi în oraşul vecin, Melegnano, Obiettivo Casa a construit peste 25 de blocuri de locuinţe. Strategia firmei este de a vinde circa 80% dintre apartamente şi de a le închiria pe restul. Asta pe lângă intermedierile de care se ocupă agenţiile răspândite în Milano şi provinciile adiacente.

 

Românii activi pe piața imobiliară: preferă apartamente cu două camere, la periferie 

Românii preferă periferia

“La San Giuliano pot să spun că un sfert dintre clienţii mei, poate chiar mai mult, sunt români. Atât la cumpărat cât şi la închiriat”, precizează Franco. Automat pleacă provocarea din partea reporterului de a face o comparaţie. “V-am mai spus că eu nu sunt rasist, că dacă aş fi fost nu aveam despre ce vorbi azi. Dar, experienţa mă face să prefer italienii şi românii ca şi clienţi. Suntem destul de similari şi astfel nu se nasc probleme”, ne-a mai spus omul de afaceri.

 

Românii, în topul imigranţilor care îşi cumpără casă în Italia. Vezi ce preferinţe au 

 

Românii, campioni la cumpărat case în Italia 

În acest moment Obiettivo Casa are circa 50 de agenţi, printre angajaţi şi colaboratori. Iar contractele încheiate de aceştia arată că românii sunt cei mai puţin speriaţ i de criză. Semnalele deloc încurajatoare care vin din ţară îi determină probabil pe mulţi români să “prindă rădăcini” în Italia. Pe lângă o parte consistentă care preferă chiriile, mulţi români cumpără. “Ori cumpără casele în care stau, ori ne cer altele. Marja de preţ e destul de largă, pleacă 100.000 de euro în provincia Lodi şi se opresc pe la circa 160.000 de euro la perfieria sud a oraşului Milano. Rar am avut client români care au ieşit din acest tipar, fie în minus, fie în plus”, spune Salerno.

 

Vrei să-ţi cumperi casă în Italia? Iată tot ceea ce trebuie să ştii 

De unde bani?

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă. Cam aşa poate fi sintetizată actuala criză în sectorul imobiliar. “Nu e e adevărat că nu se mai dau credite pentru case, se dau mai puţine şi se dau doar acelor categorii de persoane cu care băncile au avut mai puţine probleme. Iar românii se află printre ei”, spune Franco. Omul de afaceri a precizat că de-a lungul timpului a dus la bănci doar “dosare fără probleme” şi asta i-a deschis multe uşi. “Dacă o familie cu români cu două salarii în casă vine la noi şi vrea să cumpere o casă, şansele să primească un credit sunt destul de mari. De fapt, de când a început criza, doar românii au rămas stabili la intenţia de cumpărare”, conchide Franco.

Cornel Toma

 

Pentru informaţii în limba română: 366 265 70 71
Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Casini susţine reforma cetăţeniei

A găsit şi restituit un portofel cu 800 €