in

14 septembrie, Ziua Crucii- tradiţii şi obiceiuri

14 septembrie este, pentru creştinii ortodocşi, Ziua Crucii sau Înălţarea Sfintei Cruci. E o zi de post care aminteşte victoria împăratului Constantin cel Mare în război, cu ajutorul unei Cruci de aur.

Iată un fragment din Sinaxarul ortodox: Constantin cel Mare, întâiul împărat al creştinilor, avea război, precum zic unii dintre istorici, la Roma, împotriva lui Maxenţiu, până a nu lua împărăţia. Iar alţii zic că la apa Dunării, împotriva sciţilor. Văzând că mulţimea potrivnicilor era mai multă decât oastea lui, era cuprins de nedumerire şi frică.

Atunci i s-a arătat în amiaza zilei semnul Crucii cu stele pe cer, şi litere romane împrejurul Crucii, care şi acelea erau închipuite cu stele şi ziceau: "Întru aceasta vei birui". Făcând numaidecât o cruce de aur, după chipul celei ce i se arătase, şi poruncind să fie purtată înaintea ostaşilor săi, au dat război cu vrăjmaşii, dintre care cei mai mulţi au pierit, iar alţii au fugit. Pentru aceasta, gândind întru sine la puterea Celui ce a fost răstignit pe Cruce, şi crezând că Acesta este Adevăratul Dumnezeu şi întărindu-se cu Botezul împreună cu maica sa, a trimis-o la Ierusalim ca să găsească Crucea lui Hristos.

Şi a aflat-o ascunsă, împreună cu celelalte două cruci, pe care fuseseră răstigniţi tâlharii; şi nu numai crucile, ci şi piroanele le-au aflat. Neştiind împărăteasa care ar fi Crucea Domnului, s-a arătat aceasta prin minune. O femeie văduvă moartă, de care s-a atins Crucea, a înviat; iar celelalte doua cruci ale tâlharilor nu au arătat nici un semn de minune. Atunci împărăteasa s-a închinat şi a sărutat Crucea, împreună cu toata suita. Şi neputând încăpea tot poporul să se închine, s-a rugat ca măcar să o vadă. Atunci s-a suit Fericitul Macarie, patriarhul Ierusalimului, şi a înălţat deasupra amvonului Cinstita Cruce, si văzând-o poporul, a început a striga: "Doamne, miluieşte!" Şi de atunci a început a se ţine sărbătoarea Înălţării Cinstitei Cruci.

Există numeroase tradiţii şi obiceiuri populare legate de Ziua Crucii, scrie Realitatea.net: de Înălţarea Sfintei Cruci, în zonele viticole începe culesul viilor. În această zi se bat nucii. Tot acum, se adună din păduri şi ramurile de alun.

Tradiţia spune că atunci când sunt recoltate de Înălţarea Sfintei Cruci, ramurile acestea primesc puteri miraculoase şi sunt unelte valoroase pentru fântânarii care vor să depisteze izvoarele subterane. În această zi nu se mănâncă usturoi, nuci, prune sau pepeni, alimente al căror miez se aseamănă cu crucea.

Hramuri în parohiile din Italia:

 

 

Parohia Înălțarea Sfintei Cruci din localitatea Torino – 14 septembrie – (Torino II), păstorită de pr. Lucian Roșu.

Parohia Înălțarea Sfintei Cruci din localitatea Roma – 14 septembrie – (Roma III), păstorită de pr. Nicu Voinea.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

“Vă împuşc pe toţi!”- român arestat în metrou la Roma cu un pistol de jucărie

Elena Spătaru, asistentă medicală la Bari, scrie versuri în limba italiană