Românii din Italia au primit notificări de la Fiscul italian prin care li se cere să achite o diferenţă de impozit pentru imobilele pe care le deţin în România, scrie Mediafax, care citează surse din Guvernul României. Românii aflaţi în această situaţie ar trebui să plătească în Italia un impozit mai mare decât cel datorat în România!
Ai casă în România? Plăteşti impozit şi în Italia
Notificările au fost transmisă românilor rezidenţi în Italia în baza unui Decret-Lege pentru impozitarea bunurilor patrimoniale din afara ţării, introdusă de aşa-numita „manevra Monti”, Decretul Lege nr. 201 din 6/12/2011, publicat în „Gazzetta Ufficiale” nr. 300 din 27/12/2011.
Impozitul în Italia pe casa din România „nu trebuie plătit”, susţine Avocatul Poporului
Legea îi afectează şi pe cetăţenii străini, implicit pe românii rezidenţi în Italia care trebuie astfel să plătească statului italian o diferenţă de impozit pentru locuinţa din România.
Impozitul perceput de autorităţile italiene este de 0,76% din preţul cu care aceştia au cumpărat locuinţa din România
Impozitul perceput de autorităţile italiene este de 0,76% din preţul cu care aceştia au cumpărat locuinţa din România, cotă din care este scăzut impozitul plătit deja statului român pentru acel imobil. În cazul în care actul de proprietate nu prezintă preţul de cumpărare, pentru stabilirea impozitului este luată în calcul valoarea de piaţă a imobilului.
Ai casă în România? Vei plăti un impozit în Italia!
În România, pentru persoanele fizice se aplică o cotă de 0,1% la valoarea impozabilă, calculată în funcţie de calitatea materialelor de construcţie, utilităţi şi zona în care este amplasat imobilul.
În aceste condiţii, calculele arată că românii rezidenţi în Italia ar trebui să plătească în această ţară un impozit mai mare decât cel datorat în România, chiar dacă va fi acordată o deducere aferentă impozitului plătit în România.
Impozit în Italia pe casa din România: interpelare în Parlamentul de la Bucureşti
„Sunt aşteptate clarificări din partea autorităţilor italiene pentru a se stabili dacă acest nou regim fiscal nu încalcă prevederile convenţiei încheiate de cele două ţări privind evitarea dublei impuneri.
Este însă posibil ca din analiză să rezulte că aceste prevederi nu sunt încălcate, deoarece convenţia nu acoperă sfera autorităţilor locale, iar acest impozit ar putea fi tratat drept unul perceput de autoritatea locală. Şi Fiscul român ar trebui să aplice un astfel de impozit, dar nu dispune de informaţiile necesare”, au declarat pentru Mediafax surse din Guvernul de la Bucureşti.
Guvernul a iniţiat demersuri şi pe lângă Comisia Europeană şi aşteaptă în prezent ca oficialii UE să stabilească dacă noul regim fiscal din Italia este compatibil cu reglementările europene. Din răspunsurile comunicate până în prezent de către autorităţile italiene rezultă că acestea apreciază că noua lege nu contravine convenţiei de evitare a dublei impuneri, mai scrie Mediafax.