in

„Vrem să ne întoarcem în România” (II)

Deşi situaţia economică şi politică din România a accentuat  problemele românilor, tot mai mulţi conaţionali care trăiesc în Italia sau în alte ţări îşi planifică întoarcerea definitivă în patrie. Unii se gândesc să se ocupe de agricultură, servicii sau turism, alţii vor să folosească experienţa acumulată în Italia mai ales în construcţii şi să-şi deschidă o afacere.

Soţii Ionel, din Botoşani, trăiesc în Italia din 2002, împreună cu fiul lor, în vârstă de zece ani. Alina lucrează ca baby sitter şi studiază Ştiinţe Economice la Universitatea “La Sapienza” din Roma, iar soţul ei are o firmă de construcţii.

 

“Vrem să ne întoarcem în România” (I)

 

Vacanţă de vis

În vacanţa de vară au hotărât să meargă în România. S-au dus “să se relaxeze”. La plecarea din ţară, au făcut un bilanţ, care s-a dovedit a fi pozitiv. Soţii Ionel s-ar întoarce în România, dacă ar avea banii necesari pentru a-şi deschide o afacere în ţară, pornind de la experienţa dobândită în Italia. «Am avut parte de o vacanţă foarte frumoasă: am fost la Cheile Bicazului, în excursie pe Ceahlău, la Ziua Marinei, care a avut loc la Piatra Neamţ. Apoi am stat cu familia, la ţară şi acasă, la Botoşani. Ne-am simţit bine, majoritatea oamenilor sunt deschişi, românii ştiu să se simtă bine!»

Unele obiceiuri s-au schimbat în bine în România, în ultimii ani, susţin soţii Ionel. «De exemplu, am avut surpriza să constatăm că cei de la serviciul paşapoarte sunt foarte serviabili, am rezolvat în scurt timp cu documentele. Când am plecat, ne-au urat şi drum bun. Poate e pentru că unii din funcţionari au mai făcut schimburi de experienţă cu colegii din străinătate, de aceea s-au schimbat lucrurile.»

Surprize neplăcute

Sejurul familiei Ionel în România a fost umbrit doar de două episoade. Primul, când maşina lor a fost lovită de un alt autoturism, într-o parcare: «Am avut probleme cu cei de la asigurări, a trebuit noi să umblăm cu actele, deşi accidentul, din fericire unul uşor, nu fost din vina noastră. Mecanicul de la asigurări, spre exemplu, ne-a cerut o sută de euro fără chitanţă, ca o garanţie…»

Al doilea episod neplăcut a fost la dentist, unde soţul Alinei s-a dus pentru un tratament: «Doctoriţa ne-a făcut o programare pentru ora 13, noi am ajuns la cabinet cu zece minute întârziere, dar ea nu mai era! Am aflat că plecase în concediu imediat după prânz şi ne-a lăsat baltă. Când am cerut explicaţii, pe un ton politicos, doctoriţa a dat vina tot pe noi.»

“Sunteţi prea politicoşi”

Şi tocmai legat de tonul folosit acasă, cei doi soţi au primit observaţii: «Ni s-a spus că vorbim prea politicos, şi că în România, cei care vorbesc educat sunt deseori luaţi de proşti. Prietenii mi-au spus să fo losim mai rar “vă rog” şi “mulţumesc”. Şi unei prietene stabilită la Roma, nepoţii din Bucureşti tot aşa i-au zis, că politeţea ei bate la ochi şi că trebuie să fie mai directă, mai “mârşavă”. Vă mănâncă de vii, dacă vă aud cum vorbiţi, ne-a spus o vecină», povesteşte Alina Ionel, care recunoaşte că tonul politicos a ajutat-o mult când a avut de rezolvat chestiuni birocratice.

Viaţa din România e grea, dar şi cea din Italia are neajunsurile ei, din ce în ce mai multe. De aceea ar fi mai bine de trăit în ţară: iată concluzia la care au ajuns soţii Ionel. «Un prieten de-al nostru a rămas în ţară şi lucrează în piaţă, vinde haine. A reuşit, cu banii câştigaţi muncind cinstit, să-şi facă o casă de 280 mp lângă oraş. Noi, cu ce am câştigat în Italia, în aceeaşi perioadă, am reuşit să ne cumpărăm un apartament, să-l restructurăm, şi să ne luăm o maşină! Noi, străinii, muncim mai mult decât italienii, în condiţii mai grele decât acasă, unde poţi lăsa copilul cu bunicii sau cu o vecină, când mergi la muncă. Situaţia economică în Italia s-a înrăutăţit şi continuă să se înrăutăţească. Şi nu vedem capătul tunelului».

Experienţa italiană, utilă

În ţară, românii care vin din străinătate ar putea folosi experienţa dobândită, pentru a-şi deschide propria afacere: «O cunoştinţă din Italia şi-a deschis un depozit de materiale de construcţii în ţară, nu duce lipsă de clienţi, dimpotrivă! Am fost într-o casă de lux, proprietarul şi-a construit o coloană în casă în stil veneţian, pe care a plătit-o mai scump decât costă în Italia! Mi-am spus că am putea face aceleaşi lucruri, încă şi mai bine. Cu un capital de câteva zeci de mii de euro, să spunem cu o sută de mii de euro, ne-am întoarce şi mâine în România. Am munci acasă, nu am plăti chirie, şi am sta lângă ai noştri. în ultimii 10 ani, nici Crăciunul nu l-am mai sărbătorit în familie.», mai spune Alina Ionel.

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Români la Sărbătoarea Popoarelor din Voghera

Ramona Gabor promovează România printre arabi