in

Muncitori constrânşi să-şi deschidă firme de construcţii

Tot mai mulţi români care au lucrat în Italia ani de zile, în construcţii, sunt nevoiţi să apeleze la o soluţie aparent paradoxală pentru a-şi găsi de lucru.

Îşi deschid propria firmă şi lucrează apoi ca simpli muncitori pentru un patron care este scutit, astfel, de plata contribuţiilor la stat.

Cotidianul „La Repubblica” din Genova  a publicat o anchetă în care a dezvăluit sistemul prin care sunt exploataţi mii de muncitori străini, majoritatea români.

Întreprinzătorul se numeşte tot mai des Alin. Este român, are 19 ani. Şi-a deschis cont de plătitor TVA (IVA)  şi „afacerea” sa constă în a lucra întreaga zi pe şantier. Ca zidar.

„Odată cu criza, numărul conturilor de plătitor TVA (întreprinzătorilor) din sector a crescut în mod vertiginos”, explică Francisco Fajardo, funcţionar al Fillea Cgil, federaţia celor care prelucrează lemnul, celor din construcţii şi din industriile conexe. La Genova, numărul lucrătorilor în construcţii cu cont de plătitor TVA este de 9.000: acum cinci ani, era jumătate.

Un număr în creştere, care l-a egalat aproape pe cel al lucrătorilor subordonaţi, tot în domeniul construcţiilor: 9.000, dintre care 40% sunt străini.

O adevărată explozie care cu siguranţă nu reflectă dezvoltarea sectorului: “Anul acesta locurile de muncă s-au diminuat. La Cassa Edile sunt înregistraţi cu circa o mie de lucrători în minus faţă de 2011”, spun experţii. Cu toate acestea, numărul “întreprinzătorilor” creşte. “Odată cu tăierile există tot mai puţine controale – precizează Fajardo. Multe firme caută să reducă costurile şi lucrătorii acceptă să se ocupe de contul TVA pentru a nu-şi pierde postul. Un adevărat şantaj”.

Cgil a aprins un reflector asupra acestui fenomen, tocmai în timp ce guvernul a pus la punct ultimele detalii ale decretului interministerial care va da undă verde, pe 15 septembrie, unei noi regularizări pentru punerea în legalitate a lucrătorilor imigranţi aflaţi în teritoriu de pe cel puţin 31 decembrie anul trecut, angajaţi neregulamentar de cel puţin trei luni şi fără permis de şedere.

Potrivit datelor naţionale privind munca la negru şi caporalatul în construcţii 400.000 de persoane muncesc la negru, gri şi sub şantaj: acestei armate, se citeşte în documentele elaborate de Fillea Cgil, “i se cere sau i se impune să deschidă conturi de plătitor TVA, să accepte contracte part-time, sau program complet mascat de state de plată la negru, să declare mai puţine ore lucrate sau să recurgă la permise în caz de accidentări uşoare”.

Alături de datele alarmante privind firmele falşilor întreprinzători, există “exploatarea şi mai strictă a caporalatului”, explică Francisco Fajardo. Dacă data naţională estimată de sindicat vorbeşte de cel puţin 150.000 de lucrători gestionaţi de caporali, la Genova situaţia este incertă: “Nu avem date precise – continuă Fajardo – dar vedem crescând tot mai mult numărul firmelor din Albania şi România care îşi deschid activitatea la Genova şi angajează conaţionali, disperaţi sau sub şantaj. Monitorizăm chestiunea cu atenţie: problema este deseori la origine, şi priveşte antreprizele. Cerem mai multe controale şi “reduceri” minime din partea societăţii care câştigă licitaţia: pentru ca să nu se lucreze economisind cu consecinţe riscante”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

“UDMR va avea candidaţi în colegiile din străinatate” a afirmat Kelemen Hunor

Români la Sărbătoarea Popoarelor din Voghera