Massimiliano Retaggi, 38 de ani, rezident la Foligno în provincia Perugia este unul dintre cititorii fideli ai publicaţiei noastre. Nenumăratele sale comentarii pozitive la adresa comunităţii româneşti din Italia, precum şi comentariile în favoarea României au atras atenţia cititorilor, precum şi celor care urmăresc contul de facebook al Gazetei Româneşti. “Mi-e ruşine că sunt italian” a fost una dintre reacţiile sale la un articol în care denunţam abuzurile unor angajatori italieni. Am stat de vorbă cu el şi am descoperit un italian îndrăgostit de români şi de România.
Massimiliano Retaggi este căsătorit de trei ani cu Marieta Bondrea, o româncă originară din Suceava. Locuiesc la Foligno, lângă Perugia şi ori de câte ori au ocazia, participă la evenimentele culturale româneşti organizate în zonă. S-au cunoscut în urmă cu şase ani, a Suceava. “Suntem împreună din februarie 2007, atunci când l-am cunoscut pe Massi la Suceava. Venise să-şi rezolve problemele cu dantura. S-a cazat la un hotel aproape de magazinul unde eu eram casieră. Venea des la cumpărături, am înţeles apoi că venea să mă vadă pe mine. M-a amuzat la început faptul că un străin vorbeşte româneşte. De atunci îi plăcea limba română. Lucrurile au intrat pe făgaşul normal şi în iunie am venit eu în Italia să-i cunosc familia. În septembrie a venit si m-a luat de – finitiv. M-a cucerit cu modul lui de a fi, de om simplu, modest, muncitor şi romantic… foarte romantic.”, ne-a povestit Marieta.
Vacanţe în România
Marieta şi Massimiliano s-au căsătorit şi s-au mutat în Italia, dar în concediu sau ori de câte ori au posibilitatea se întorc cu plăcere în ţară. De câte ori au posibilitatea, participă la evenimentele culturale româneşti.
“N-a fost greu de luat decizia de a veni aici, în Italia. Massi avea serviciul si casa aici. Dar nu am părăsit definitiv ţara. Eu iubesc România, dar Massi o iubeşte şi mai mult. E fericit că vorbeşte limba, a studiat singur acasă, îi place familia mea şi mediul în care am crescut, îi place mult Suceava, Bucovina, am vizitat cu el locuri frumoase, pe care nu le văzusem înainte. Un fapt mai inedit este că soţul meu a ţinut neapărat să aibă carte de identitate românească: am fost la poliţie, unde i-au dat un certificat, iar după cinci ani îi vor face carte de identitate. Oriunde am fi, România sau Italia, el intră în vorbă cu românii. Italienilor le povesteste tot timpul ceva despre România. Ne-a ajutat mult şi facebook. La evenimentele organizate aici, în Italia, am cunoscut oameni extraordinari. Îi place să vadă locuri noi şi săcunoască oameni.” ne-a declarat românca.
Două patrii
Massimiliano Retaggi ne-a descris despre pasiunea lui pentru peisajele din Bucovina, pentru obiceiurile româneşti dar şi despre punctele slabe pe care în opinia sa le are România. “Noi gătim şi româneşte şi italieneşte. Îmi plac micii, sarmalele şi caşul proaspăt. Nu îmi plac însă ciorba de burtă şi răciturile. Noi sărbătorile le ţinem şi pe cele româneşti, şi pe cele italiene. Mă interesează asociaţionismul din ambele ţări. În România am luat legătura cu ROASIT (Asociaţia Italienilor din România / Suceava) iar aici în Italia sunt mereu atent la ce organizează asociaţ iile româneşti. Ador peisajele din Bucovina, ori de câte ori am ocazia merg cu bicicleta şi fotografiez mult. Am ajuns cu bicicleta şi pe vârful Rarău şi pe la mânăstiri sau la Ipoteşti, la casa memorială a marelui Eminescu. Cumpăr cărţi cu poezii româneşti sau cele ale marilor scriitori ro mâni. E greu să înţeleg foarte bine, dar mă străduiesc. Ştiu o grămadă de bancuri în limba română.”
Sunt şi lucruri care nu-i plac. “Ce aş schimba în România? În primul rând ar trebui schimbată mentalitatea multora, ar trebui eliminată corupţia şi să se facă ceva în privinţa drumurilor. Nu spun nimic nou, despre aceste lucruri vorbesc toţi, ceea ce mi-aş dori ar fi să mergem pe drumul cel bun, pentru că România e o ţară superbă.”
Cititorul Gazetei
“Mi-e ruşine că sunt italian” a fost reacţia lui Massimiliano Retaggi la un articol din Gazeta Românească, în care erau denunţate abuzurile unor angajatori italieni. L-am întrebat despre acel moment. “Eu citesc ziarul dumneavoastră mereu. Tocmai citisem acel articol şi a fost o reacţie la comportamentul angajatorilor italieni.
Nu că e o ruşine să fii italian. Şi sunt convins că aşa se întâmplă multora dintre cei care citesc despre compatrioţii lor care îşi bat joc de oameni, indiferent de naţionalitate. Ştiu că a creat puţină preplexitate reacţia mea, dar asta nu înseamnă că mă dezic de cetăţenia mea sau ţara mea natală.” Nea declarat Retaggi. Marieta spune că nu au de gând să se întoarcă în România definitiv, deşi soţul ei ar vrea, dar la pensie. “Deocamdată nu vom pleca definitiv. Massimi liano zice că poate la vârsta pensionării. Suntem fericiţi, indiferent unde trăim. Mi-aş mai dori ca ro mânii să înveţe sa nu-şi mai ponegrească ţara. E ca şi cum ţi-ai renega mama. Să existe mereu o punte de legatura cu cei de acasă, să nu se uite limba română şi tradiţiile populare, în special copiii.”
Andi Rădiu