in

William Brînză cere un minister “pentru noi, românii din diaspora”

 

Deputatul PDL Diaspora, William Brînză, cere înfiinţarea unui minister pentru românii din diaspora, mai ales după ce au fost oficializate datele cu privire la numărul real al conaţionalilor care trăiesc în străinătate. Într-un interviu pentru Evenimentul Zilei, Brînză şi-a justificat astfel propunerea:

“Noi, cei peste trei milioane de români din străinătate, vom fi mai vehemenţi cu privire la drepturile noastre. Dorim ca "diaspora" să aibă reprezentanţi (consilieri ai ministrului) în toate ministerele, personal provenit din rândul ei în ambasade şi consulate, taxe consulare reduse, lege prin care cu toţii să putem vota şi dorim un minister al diasporei cu personal propriu”.

 

Potrivit deputatului de la Bucureşti, este nevoie de implementarea imediată a trei măsuri pentru a creşte nivelul de reprezentare al diasporei: “Acum, că avem o cifră aproape exactă (a românilor din diaspora, n.r.), unanim acceptată, se impun trei măsuri prioritare: creşterea numărului de colegii şi a numărului de parlamentari pentru "diaspora", mărirea numărului de misiuni diplomatice şi introducerea votului prin corespondenţă”.

Propunerea de înfiinţare a unui minister al diasporei nu este nouă nici în România, nici în Europa, a mai adăugat Brînză:  “fost o propunere publică pe care am adresat-o guvernului Boc. Am propus-o spre analiză şi guvernului Ponta. În discuţia pe care am avuto cu ambasadorul francez la Bucureşti, Philippe Gustin, am primit felicitări pentru această iniţiativă. Domnia sa este unul dintre fondatorii ministerului pentru "diaspora" franceză – idee concretizată în 2010 – şi consideră că o astfel de instituţie este de maximă necesitate”.

În cadrul aceluiaşi interviu, deputatul PDL a refuzat să spună clar dacă va candida sau nu la următoarele alegeri ca reprezentant al diasporei. El a lăsat însă să se înţeleagă că ar întruni caracteristicile fundamentale pentru a aspira la un nou mandat: Am susţinut ca parlamentarii pentru străinătate să facă parte din "diaspora" şi să aibă o activitate continuă de cel puţin cinci ani în ţara de adopţie. Nu poţi să fi reprezentantul românilor şi să nu le cunoşti problemele. Eu sunt rezident în Spania de 16 ani, iar de "diaspora" mă ocup din 2005 şi tot nu mă consider cunoscător. Un partid pierde sau câştigă datorită oamenilor pe care îi promovează. "Diaspora" are nevoie de parlamentari de forţă, verticali, dar cu multă compasiune. 

Interviul integral pe EVZ
 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Înfrăţire între Festivalul de la Sanremo şi cel de la Mamaia/ VIDEO

Magda Bistriceanu: „PSD, afacere de familie”