in

Liderii europeni salută revenirea lui Băsescu în funcţie

Liderii europeni au salutat revenirea la Cotroceni a preşedintelui Traian Băsescu, declarând la unison că astfel s-a încheiat bătălia politică, fapt ce va duce la stabilitate. De asemenea, este lăudată decizia Curţii Constituţionale de a valida referendumul din data de 29 iulie, concluzionând că, astfel, justiţia şi-a făcut datoria şi nu a fost încălcat statutul de stat democratic.

CE: „Procesul constituţional este acum respectat”

Comisia Europeană a luat notă de reinstalarea în funcţie a preşedintelui Traian Băsescu şi consideră că procesul de respectare a cadrului juridic şi constituţional este acum complet, însă va rămâne vigilentă cu privire la evoluţiile din România prin intermediul MCV, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei. „Preocuparea noastră a fost ca procesul juridic, procesul constituţional să fie respectat în conformitate cu statul de drept. Am luat notă astăzi de reinstalarea preşedintelui în funcţie şi noi considerăm că este o etapă suplimentară în cadrul acestui proces. (…) Deci, luăm notă de faptul că acest proces este acum complet respectat aşa cum am cerut şi noi, dar rămânem vigilenţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Olivier Bailly.

PPE: „România şi-a găsit locul în Europa”

Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, şi liderul grupului popular din Parlamentul European, Joseph Daul, salută întoarcerea în funcţie a preşedintelui Traian Băsescu în urma implementării deciziei Curţii Constituţionale privitoare la referendumul din 29 iulie.

Cei doi lideri PPE au ţinut să sublinieze că sub conducerea preşedintelui Traian Băsescu „România şi-a găsit locul în Europa datorită eforturilor mari ale poporului român” şi a muncii instituţiilor ţării. „Salutăm în mod călduros întoarcerea în funcţie a preşedintelui Băsescu. Sub conducerea lui Traian Băsescu România şi-a găsit locul în Europa datorită eforturilor mari ale poporului român şi a muncii remarcabile a multor instituţii din România.

Aceste realizări nu trebuie supuse niciunui risc de către politicieni ce aspiră spre obţinerea puterii absolute şi spre implementarea agendelor lor personale. Conform Constituţiei Romîniei, Traian Băsescu a fost ales preşedinte al României pentru un mandat de cinci ani. Aşteptăm cu nerăbdare să cooperam din nou cu domnia sa pentru continuarea consolidării poziţiei României în Europa”, afirmă Martens şi Daul.

De asemenea, Hannes Swoboda, liderul Grupului Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) din Parlamentul European, a postat pe Twitter, că decizia CC de a nu valida referendumul din 29 iulie trebuie acceptată. „A fost o decizie politică a cetăţenilor din România împotriva lui Băsescu, dar din punct de vedere legal nu a fost validată. Trebuie să acceptăm acest lucru”, a afirmat acesta la puţin timp după anunţul oficial al Curţii Constituţionale.

USL vs. PDL

Cele două formaţiuni politice au calificat în mod diferit decizia Curţii Constituţionale de validare a referendumului. Revenirea lui Traian Băsescu la Cotroceni a stârnit reacţii opuse. Fostul premier liberal, Călin Popescu Tăriceanu (USL) a calificat, de asemena, drept un „abuz” decizia Curţii Constituţionale (CC) care, în opinia sa, „a ignorat votul unei majorităţi a românilor”, favorabili destituirii lui Băsescu. De cealaltă parte, deputatul PDL Elena Udrea susţine că preşedintele Traian Băsescu este, „în mod evident”, singurul actor politic credibil pentru partenerii europeni şi americani şi ar putea repara răul făcut României de „acţiunile abuzive ale USL împotriva democraţiei şi a statului de drept”.

Presa internaţională: „Sfârşitul bătăliei politice”

Parlamentul a aprobat revenirea lui Băsescu în funcţia de preşedinte, după ce CC a invalidat referendumul privind destituirea sa, convocat de majoritatea parlamentară, punând capăt unei lupte politice cu repercusiuni economice, anunţă principalele agenţii de presă internaţionale. „Parlamentul României permite întoarcerea preşedintelui în funcţie”, titrează Reuters. Parlamentul României a acceptat hotărârea Curţii Constituţionale cu privire la revenirea preşedintelui suspendat în funcţia de stat, „punând astfel capăt unei crize politice ce a atras critici internaţionale şi avertismente din partea pieţelor financiare”, scrie Reuters, ştire preluată şi de Chicagi Tribune.

„Alianţa aflată la guvernare şi condusă de premierul Victor Ponta a dus o bătălie lungă în încercarea de eliminare a principalului său adversar politic, preşedintele Traian Băsescu, gest condamnat de Washington şi Bruxelles”, adaugă publicaţiile internaţionale. „Traian Băsescu a câştigat meciul din Piaţa Universităţii. Principala cauză a lipsei unor proteste stradale masive împotriva lui Traian Băsescu este neimplicarea USL”, se arată într-un editorial publicat de Vocea Rusiei. „Sfârşitul bătăliei politice asupra viitorului politic al preşedintelui Traian Băsescu va oferi satisfacţie liderilor europeni, care au acuzat actualul guvern de nerespectarea statului de drept în timpul campaniei de suspendare a preşedintelui”, au mai notat publicaţiile internaţionale.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Solidaritate între cele mai frumoase românce din Italia. Catrinel Menghia, alături de Mădălina Ghenea

USL plătește în sondaje războiul cu Băsescu: a coborât la pragul de 50%