in

Firmele imigranţilor produc 5,5,% din PIB-ul Italiei

În Italia firmele gestionate de străini sunt 454.000 şi produc circa 76 de miliarde de euro, echivalentul a 5,5% din întreaga bogăţie produsă la nivel naţional. Este concluzia unui studiu realizat de Fundaţia Leone Moressa asupra aportului economic al activităţilor conduse de străini în Italia.

Firmele străinilor produc circa 76 de miliarde de euro

Sectorul construcţiilor are cea mai mare pondere în aceste activităţi, 13,8%, urmat de sectorul comerţului (10,1%), manufactură (6,6%) şi servicii pentru persoane (6,3%). Cea mai mare bogăţie, în termeni absoluţi, este creată în sectorul serviciilor pentru firme: 21 de miliarde de euro.

Cea mai mare contribuţie a străinilor, raportat la întreaga producţie de bunuri şi servicii, se înregistrează în Toscana (7,7%). În Emilia Romagna firmele străinilor produc 6,7% din PIB-ul regional, iar în Friuli Venezia Giulia 6,4%.

În Centru şi Nord contribuţia imigranţilor este mai mare, în schimb în Sud producţia străinilor ajunge abia la 2,5% în regiuni ca Basilicata sau Campania.

Între toate regiunile, Lombardia este cea în care componenta străină produce în termeni absoluţi cea mai mare bogăţie: 18 miliarde de euro (aproape un sfert din totalul producţiei firmelor imigrante din toată Italia). Urmează Lazio, cu 9 miliarde.

„Iniţiativele de afaceri ale străinilor – afirmă cercetătorii de la Fundaţia Leone Moressa – au un rol fundamental în crearea bogăţiei naţionale. Firmele gestionate de străini angajează personal, plătesc impozitele, contribuie la creşterea complexivă a sistemului naţional, chiar şi în perioadă de criză”.

„Vivacitatea lor din ce în ce mai mare – mai spun realizatorii studiului – ne face să reflectăm asupra gradului de integrare a străinilor în ţesutul economic şi social, dar trebuie în acelaşi timp să aducă în atenţie necesitatea unei guvernări adecvate a fenomenului: nu doar oferind imigranţilor aceleaşi instrumente oferite italienilor, dar garantând o concurenţă reală între toţi subiecţii care operează la nivel naţional.”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Economia românească pierde 20 de miliarde de euro pe an din cauza românilor plecaţi în străinătate

Ion Iliescu: „Includerea în cvorum a românilor cu domiciliul în alte state este aberantă, necinstită şi nelegală.”