Aerul din Bucureşti este irespirabil şi nociv, într-atât încât măsurătorile parametrilor calităţii aerului din Bucureşti şi oraşul australian Sydney, afectat de masive incendii de vegetaţie, au ajuns să aibă valori comparabile în ceea ce priveşte suspensiile de particule de praf. Cel puţin, asta arată datele prezentate de consilierul municipal Octavian Berceanu, pe Facebook.
Cu toate acestea, ministrul Mediului, Costel Alexe, spune că nu ministerul este responsabil de ţinerea sub control a poluării. Concret, Reţeaua de măsurare a calităţii aerului a înregistrat sâmbătă noaptea depăşiri de aproape 700% pentru poluarea cu praf din Capitală. La toate cele şaisprezece staţii din oraş s-au înregistrat depăşiri între 200 şi aproape 700%, valori asemănătoare celor din Sydney, care este afectat de incendii de vegetaţie şi celor din New Delhi, unul dintre cele mai poluate oraşe din lume.
„Măsurătorile parametrilor calităţii aerului respirat din Sydney şi Bucureşti au valori comparabile. Suspensiile de particule PM10/PM2.5 aduc moartea. După incendii forestiere imense, poluarea aerului din Sydney e la fel ca cea din Bucureşti”, a scris Berceanu, pe pagina sa de Facebook. Poluarea cu PM10 este de 161 ug/m3, în Capitală, iar în Sydney, de 169 ug/m3, limita zilnică admisă fiind de 50 ug/m3. În acest context, Berceau a trimis duminică, o scrisoare deschisă ministrului Mediului, care, în consecinţă a făcut o serie de declaraţii ieri despre poluarea înregistrată în Capitală, spunând că nivelul de depăşire al limitelor maxime de poluare creşte annual, dar se decize de răspundere. „De cele mai multe ori se arată cu degetul spre Ministerul Mediului ca fiind cel care ar trebui să rezolve problema sau problematica poluării în România. Nu este nimic mai fals de atât. Fals! Nu Ministerul Mediului poate controla poluarea într-o capitală”, arată ministrul, care mută răspunderea la Primăria Capitalei, spunând că aceasta nu a accesat banii alocaţi pentru pistele de biciclete. „De mai bine de 5 ani, stau în conturile Ministerului 10 milioane de euro pentru piste de biciclete. Zero lei au fost atraşi de Primăria Generală a Capitalei”, a mai spus Alexe. Între timp, în jur de 12.000 de persoane mor anual din cauza poluării, doar în Capitală. Particulele fine de poluare pot conţine particule de carbon (funingine), metale grele, oxizi de fier, sulfaţi, dar şi alte noxe toxice, care pot produce insuficienţă respiratorie, pot agrava sau accelera unele boli respiratorii sau cardiace şi pot provoca chiar şi cancer. Cei mai afectaţi de poluare rămân copiii. „Efectele imediate se văd la copii, prin cancerele de sânge. Avem circa 500 de cazuri noi”, arăta recent preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia.