Deşi guvernanţii promiteau cu îndârjire
inaugurarea a 180 de kilometri de autostradă în 2019, promisiunile lor s-au
stins abia pe final de an când a fost clar că ele nu pot fi îndeplinite.
Estimările autorităţilor au fost supraevaluate de patru ori.
Mai precis, abia în luna august Compania Naţională de Administrare a
Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a inaugurat primii kilometri de autostradă din
2019. Lotul 4 lung de 22 de kilometri al Autostrăzii Lugoj-Deva a fost deschis
circulaţiei pe 19 august. După un scandal interminabil între constructor şi
Compania Naţională de Autostrăzi, abia la finalul anului, pe 23 decembrie, a
fost inaugurat şi Lotul 3 lung de 21 de kilometri al Autostrăzii Lugoj-Deva.
Estimări fantasmagorice
Fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, promitea la începutul anului că vor fi daţi în folosinţă circa 180 de kilometri de autostradă în 2019. Ulterior, acesta a declarat această estimare drept „puţin optimistă” şi a revenit, spunând că vor fi inauguraţi doar 100 de kilometri. Pe de altă parte, Asociaţia Pro Infrastructură avertiza că în acest an s-ar putea deschide, în cel mai bun caz, 69 de noi kilometri de autostradă, în timp ce estimarea mai puţin optimistă era de numai 43 de kilometri. Reprezentanţii Asociaţiei au avut dreptate.
Ce promite noul guvern
În 2020 se vor investi 50 de miliarde de lei La 19 decembrie, premierul Ludovic Orban anunţa că în proiectul de buget pentru anul viitor sunt alocaţi 50 de miliarde de lei pentru investiţii, suma incluzând banii necesari unor drumuri, autostrăzi şi centuri ocolitoare. Potrivit premierului, este vorba despre autostrada Sibiu – Piteşti, autostrada de centură a Bucureştiului şi drumul expres Craiova – Piteşti, dar şi studii de fezabilitate pentru alte obiective. Orban spune că Guvernul este dispus să aloce mai mulţi bani pentru infrastructură, dacă instituţiile implicate vor avea capacitatea de absorbţie mai mare decât alocările care vor fi făcute.
„Investiţiile în cursul acestui an cresc de la 44,7 miliarde la peste 50 de miliarde. Banii sunt alocaţi, iar eu am încredere că toate entităţile care sunt implicate în realizarea acestor obiective de investiţii vor accelera procedurile şi vor avea capacitatea să absoarbă aceşti bani, iar dacă au capacitatea de absorbţie suplimentară suntem dispuşi să alocăm resurse financiare suplimentare”, a precizat premierul.