Gelu Oltean, fost șef al DIPI, concubina sa și un cetățean britanic au fost arestați pentru 30 de zile într-un dosar de trafic de droguri instrumentat de DIICOT Brașov, au declarat surse judiciare pentru Mediafax.
Gelu Oltean, fost director al serviciului secret al MAI (cunoscut și sub numele de ”Doi și-un sfert”), este cercetat și de DNA pentru deturnare de fonduri.
Potrivit procurorilor, Gelu Oltean ar fi organizat reuniuni de consum de droguri, inclusiv DMT (dimetyltriptamina), un drog puternic halucinogen, fiecare persoană participantă plătind în jur de 500 de euro, au declarat surse citate de Agerpres. La aceste reuniuni ar fi participat uneori şi zeci de persoane.
DMT este o substanţă psihoactivă endogenă care produce puternice halucinaţii vizuale. Amestecul shamanic Ayahuasca, folosit în anumite triburi amerindiene din Amazon şi nu numai, are ca substanţă de bază DMT-ul.
Cele trei persoane acuzate că organizau într-o casă din Dâmbovița întâlniri de consum de droguri de mare risc au fost reținute.
Alături de fostul șef al DGIPI au mai fost reținuți Vanessa Youness și un cetățean englez, Thomas Lishman. Toți cei trei ar fi avut legătură cu clinica de wellness Youness Clinic, de lângă București, unde în cadrul unor așa-zise tratamente pacienților li s-ar fi dat spre consum o substanță considerată drog. Vanessa Youness e fondatoarea clinicii, Gelu Oltean este partenerul său de viață, iar Thomas Lishman ar fi ”șamanul” clinicii.
Într-un interviu pentru Evenimentul Zilei publicat în februarie anul acesta, Oltean spunea că ”Ayahuasca este un tratament de purificare a sufletului, a minții și a corpului, care schimbă pe oricine, nu doar pe mine. Dar, întra-devăr, nu oricine are curajul să treacă prin asta. (…) Din ignoranță, există o înțelegere greșită cu privire la ayahuasca. În traducere înseamnă vița de vie a sufletului. Dacă s-ar citi din curiozitate rețetarul acestui ceai pe Wikipedia, că e la îndemâna oricui, s-ar putea vedea că există diferite rețete ce pot fi folosite oriunde în lume legal și unele doar în America de Sud”.
Gelu Oltean a fost șef al DGIPI – serviciului secret al MAI (cunoscut și sub numele de ”Doi și-un sfert”) – din aprilie 2012 până iulie 2014, când a fost eliberat din funcție de premierul de atunci, Victor Ponta. În august 2016, DNA a anunțat că mai mulți foști șefi DIPI sunt sunt urmariti penal de procurorii anticoruptie, in calitate de suspecti, cei sase fiind acuzati de infractiuni precum deturnare de fonduri, delapidare, fals intelectual, uz de fals si abuz in serviciu.
”In cursul anului 2014, in calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., suspectul Oltean Gelu-Marin si-a insusit suma de 15.000 lei, iar pentru aceasta, intr-un raport intocmit ulterior, a atestat in fals existenta unor cheltuieli operative. Pentru a ascunde delapidarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, inregistrarea in evidentele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare “secret”, a unui inscris care nu continea nicio informatie a carei divulgare sa fie de natura a produce daune securitatii nationale”, spunea atunci DNA.
În februarie 2017, Cotroceniul a anuntat ca presedintele Klaus Iohannis a semnat un decret privind incetarea raporturilor de serviciu ale chestorului principal de politie Oltean Gelu-Marin cu Ministerul Afacerilor Interne.
Înainte de a veni la Bucureşti, Gelu Oltean a fost adjunct al şefului Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj şi şeful structurii de Informaţii a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj. Era apropiat de Virgil Ardelean, supranumit „Vulpea”. Când acesta, în 1997, a fost numit şef la Poliţiei Capitalei, Gelu Oltean a devenit purtătorul său de cuvânt. Iar când Virgil Ardelean a fost numit şef al Doi şi-un sfert, Gelu Oltean l-a urmat în serviciul de informaţii al MAI.
A avut o importantă activitate și în Italia.
În 2007 a fost coordonatorul echipei de poliţişti români trimişi în Italia pentru a colabora cu autorităţile locale în celebrul caz Mailat. Între 2002 și 2006 a ocupat o funcție importantă la Ambasada de la Roma: Consilier diplomatic, ataşat de Afaceri Interne în Italia.
Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ