Cu trei zile înainte de referendum, am discutat cu Florin Tătaru, preşedintele PSD Roma, pentru a afla cum decurg pregătirile şi campania pentru scrutinul din 29 iulie.
“Am avut mai multe întâlniri cu membrii PSD din Roma, ne-am organizat pentru a trimite observatori în toate secţiile electorale din teritoriu. Le-am dat regulamentul cu privire la desfăşurarea referendumului, să-l citească. Eu nu voi fi în comisie, mă voi ocupa cu organizarea, preluarea datelor, centralizarea problemelor, dacă se vor ivi”.
Liderul PSD Roma mai spune că nu a făcut o campanie propriu zisă pe străzi legată de referendum, “pentru că nu suntem în România. Am avut câteva întruniri cu românii, am fost activi pe facebook. Sloganul nostru este următorul: important este ca lumea să participe la vot, pentru demiterea lui Băsescu. Trebuie să ne prezentăm la urne, pentru că doar cu 50% plus unul de voturi, referendumul va fi validat”. Legat de colaborarea cu colegii de alianţă, cei din PNL Italia, ne-a spus: “Colaborăm la nivel de slogan şi la secţii. La Roma nu am avut de-a face cu membri din cluburile liberale, iar în Italia cred una sau două persoane, ei au un alt tip de organizare”.
Florin Tătaru ne-a mai spus că a vorbit cu români din capitala Italiei, care “s-au săturat şi mulţi dintre ei vor să vină la vot pentru a-l demite pe Băsescu, nu pentru că după vine altul mai bun sau mai rău, ci pentru că vor să scape de el”. Aproape un sfert dintre cei cu care liderul PSD afirmă că a vorbit, au mărturist că “sunt sătui de întreaga clasă politică din România”. “E şi un pic de adevăr în asta, e o ceartă continuă între politicienii de la Bucureşti”, a comentat Florin Tătaru.
În legătură cu numărul secţiilor de votare puse la dispoziţie în Italia, mai precis în regiunea capitalei, şeful PSD susţine că “sunt puţine, nu sunt de ajuns pentru cei circa 200.000 de conaţionali din jurul Romei. Avem cele 3, 4 sedii consulare, apoi cele din oraşele mai mici, însă unele sedii nu sunt cunoscute de români. Apoi mai sunt unele localităţi cu o comunitate numeroasă, unde nu se va putea vota, cum ar fi Civitavecchia”.
“Cred că secţiile de votare nu vor face faţă, asta va fi problema cea mai mare. Vor fi români din afara Romei care vor veni la consulat, dar acolo vor găsi coadă. Sigur, dacă ai de aşteptat trei ore la coadă, în soare, pentru a vota, nu mai rămâi până la capăt- iar situaţia asta este în favoarea lui Băsescu. La fel a fost şi la referendumul din 2007, la care am participat în comisie. Au fost mii de oameni care nu au mai apucat să voteze”.
Boicot la Arezzo, Aurelia Ceoromila se teme de fraude
Ce părere are despre acuzaţiile legate de fraudarea alegerilor în trecut şi la cele legate de fraudele la referendumul din 29 iulie? “În trecut, la alegerile la care am participat ca şi observator, nu s-a fraudat, cel puţin la Roma, unde am fost eu. Ştiu că în Franţa s-a fraudat. S-a putut frauda cu vot multiplu, aşa cum se poate frauda în teorie şi pe 29 iulie. Da, e un risc. Spre exemplu, s-a putut dezlipi abţibildul cu “votat” pentru a vota apoi în altă secţie. Frauda se poate descoperi la controlarea CNP-urilor, după centralizarea datelor la BEC.
În legătură cu scandalul legat de plagiatul atribuit lui Victor Ponta, Florin Tătaru consideră că nu este vorba de o chestiune importantă: “După mine, un om, când ajunge la nivelul lui Ponta, toţi caută să-l atace. Caută… chiţibuşuri, numai să-l denigreze. Nu cred că există un om să nu aibă ceva în trecutul lui. I-au căutat nod în papură. Pe unii îi fac beţivi, pe alţii uşuratici. De ce nu lăsăm omul să facă ceea ce vrea şi poate să facă, şi apoi să-l judecăm? Băsescu nu a făcut nimic în nouă ani de mandat! Sunt oameni cu 10 masterate dar sunt proşti bâtă. Să vedem ce face, apoi să-l judecăm!”
I-am cerut lui Florin Tătaru să ne facă un pronostic legat de participarea românilor din zona Romei la referendum: “Dacă ţinem cont de prezenţa de la referendumului din 2007, cred că vor vota, în provincia Romei, între 50.000 şi 60.000 de români. 90% va vota pentru demitere, 10% în favoarea lui Băsescu”.