in

În Afghanistan, mai multe secţii de votare decât în Italia

Ministerul Afacerilor Externe a demarat pregătirile pentru organizarea referendumului în cadrul ambasadelor şi oficiilor consulare ale României în străinătate, se arată într-un comunicat MAE.

Vor fi organizate 150 de secţii de votare pentru românii din străinătate. În Italia, cei peste un milion de români vor putea vota în următoarele localităţi: Roma (două secţii) Bologna, Catania, Milano, Torino şi Trieste. Ca termen de comparaţie, în Afganistan vor fi organizate 8 secţii, cu una în plus faţă de cele deschise în Peninsulă.

Doar 7 secţii de votare în Italia pentru referendum/ LISTA integrală a secţiilor din străinătate

Măsurile întreprinse de MAE pentru asigurarea bunei desfăşurări a Referendumului naţional au fost următoarele: a fost înfiinţat un grup tehnic auxiliar, care va acţiona pe durata organizării şi finalizării rezultatelor Referendumului, au fost transmise instrucţiuni misiunilor diplomatice ale României în străinătate, a fost stabilit cadrul de comunicare cu instituţiile implicate în procesul electoral. De asemenea, a fost stabilită lista secţiilor de votare din străinătate (150 de secţii de votare în întreaga lume). O precizare: în comunicatul oficial de pe site-ul MAE se vorbeşte iniţial de 300 de secţii, dar numărul lor indicat în lista anexată este de 150.

FOTO: Comunicatul MAE unde sunt indicate 300 de secţii de votare

Atribuţiile MAE în ceea ce priveşte organizarea referendumului sunt de ordin administrativ – organizatoric şi constau printre altele în: numerotarea şi organizarea secţiilor de votare din străinătate din punct de vedere logistic; distribuirea către birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate a buletinelor de vot, a ştampilelor şi a celorlalte materiale necesare pentru derularea procesului de vot.

LISTA INTEGRALĂ a secţiilor de votare din străinătate.

Totodată, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, Biroul Electoral Central acreditează observatorii din partea unor organisme şi instituţii străine şi reprezentanţii mass-media străine. Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă asigură personalul auxiliar, pe bază de voluntariat, la Biroul Electoral pentru Secţiile de Votare organizate în afara ţării. De asemenea, MAE asigură sediul Biroului Electoral pentru Secţiile de Votare organizate în afara ţării.

Ministerul Afacerilor Externe a inaugurat o secţiune destinată Referendumului naţional pe site-ul MAE. Secţiunea va fi actualizată permanent cu materiale informative legate de desfăşurarea Referendumului naţional în străinătate şi poate fi accesată deja pe pagina de internet a MAE la adresa: http://www.mae.ro/referendum2012.

În cadrul secţiunii se vor regăsi informaţii referitoare atât la atribuţiile MAE în cadrul Referendumului naţional, legislaţia aferentă, procedura de acreditare a mass-media şi a observatorilor externi, precum şi alte elemente utile pentru votantul din străinătate. Pagina va fi actualizată progresiv pe măsură ce vor fi disponibile informaţii noi, se mai arată în comunicat.

Reamintim că, la alegerile prezidenţiale din 2009, MAE a organizat 294 de secţii de votare în străinătate, dintre care 55 în Italia, 38 în Spania, 13 în Republica Moldova, nouă în Franţa, trei în Ungaria, cinci în Germania, trei în Rusia, patru în Canada şi 28 în SUA.

În 2009 au fost trimise în străinătate 600.000 de buletine de vot. La primul tur, din 22 noiembrie, au votat 94.000 de români în secţiile din străinătate, iar la turul al doilea, din 6 decembrie, au fost înregistraţi 147.600 de votanţi. Un număr de 115.831 au votat atunci pentru Traian Băsescu, scrie Gândul.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ambasadorul României în Germania, convocat de Merkel: „Aplicaţi prompt deciziile CC”

Românii din SUA, îngrijoraţi de situaţia din ţară, cer mai multe secţii de votare