Un român cu reşedinţa în Italia, care dorea să-şi facă permis de conducere la Roma, a aflat cu stupoare că a picat la proba practică, deşi nu a făcut greşeli la examen. "Adu 700 de euro, şi te trecem"- i s-a spus. Românul, în loc să plătească, a avut curajul să meargă la poliţie şi să povestească totul. Anchetatorii au descoperit astfel o vastă reţea a "permiselor facile": şase persoane au fost arestate.
“Aruncă totul, deschide computerul, du-te la “preferate” şi şterge tot. Ne-au prins deja 5-6, dar sunt vreo 15. Dacă ne prind…”. La telefon o funcţionară de la Serviciul Circulaţie de pe via Laurentina de la Roma care ordona astfel unui coleg să şteargă probele implicării sale în povestea “permiselor facile”. Însă nu ştia că este urmărită şi interceptată de agenţii municipali.
Este unul dintre elementele care au permis investigatorilor de la Poliţia Municipală să anihileze un grup compus din examinatori de la Serviciul Circulaţie şi din patronii a circa 40 de şcoli de şoferi din Roma şi provincie care în câţiva ani a încasat bani pentru a elibera permise de conducere străinilor, dar şi unor italieni, indicând în diferite modalităţi candidaţilor răspunsurile la întrebări.
Pe 4 iunie au fost arestate şase persoane. Este vorba de doi patroni de firme de intermedieri din Roma, Anzio, Nettuno şi Ciampino, de 44 şi 35 de ani (în închisoare) şi de patru funcţionari, trei bărbaţi şi o femeie, de 45, 57, şi doi de 55 de ani (în arest domiciliar).
La apel lipseşte o colegă de-a lor care se află în concediu şi nu a fost încă găsită, dar mai sunt alţi 59 de anchetaţi. Este vorba de patronii a circa 40 de şcoli de şoferi din Roma şi provincie. Interceptările telefonice şi ambientale au fost decisive, dar şi înregistrările video înregistrate de telecamerele ascunse de agenţii municipali, conduşi de colonelul Antonio Di Maggio, în sălile de examene ale Serviciului Circulaţie de pe via Laurentina şi de pe via Salaria.
Un element important în anchetă a fost şi mărturia unui român care a dat examen şi a povestit că a fost respins pe nedrept la proba practică, fiind apoi invitat să plătească 700 de euro pentru a o repeta şi a o trece.
Este posibil ca grupul infracţional să fi anulat testele corecte, pentru a-i determina pe candidaţi să “cumpere” examenul. Dacă nu dădeai, nu treceai, şi asta era valabil în principal în cazul străinilor.
Grupul cerea între 2.000 şi 4.000 de euro de fiecare candidat şi se calculează că pe timpul activităţii lor patronii şcolilor auto şi funcţionarii au eliberat în acest fel mii de permise în urma unor examene trucate. Printre candidaţii care au plătit erau şi unii care fuseseră respinşi de cinci ori. La examen funcţionarii sugerau răspunsurile corecte clicând cu un pix, sau atingându-şi nasul o dată, de două sau trei ori. Însă uneori se substituiau direct candidaţilor şi completau ei chestionarele.