in

Grillo şi imigraţia

de Gianluca Luciano*

Sportul naţional al momentului este atacarea lui Grillo şi a mişcării sale MoVimento 5 Stelle. Demagog, populist, habarnist, se spune de toate şi deseori nu se mai ţine cont de programul oficial al mişcării, analizându-se doar ieşirile publice ale liderului său şi impresiile pe care le trezeşte în public.

Nu ne alăturăm grupului de denigratori, însă punem câteva întrebări şi i le punem lui Grillo, care probabil ne va ignora pe noi şi pe milionul de cititori (nevotanţi) care lunar vizitează cele 13 site-uri ale grupului editorial Stranieri in Italia.

Aceeaşi impresie o avem din interviul acordat de Gian Antonio Stella publicat vineri, 1 iunie, în revista Sette de la Corriere della Sera. “Cei care se înscriu trebuie să fie cetăţeni italieni” spune liderul a ceea ce în sondaje e al doilea partid italian şi care apoi adaugă “am magaziile pline de caziere şi certificate de rezidenţă”.

Aţi înţeles bine. Grillo trăieşte cu obsesia că înscrişii lui pot avea probleme cu legea, şi până aici nimic ciudat, sau că pot fi străini.

În mod evident chestiunea străini este un punct nevralgic al MoVimento 5 Stelle. Pe 23 ianuarie 2012 Grillo a fost tranşant privind imigranţii: “Cetăţenia celor care se nasc în Italia, chiar dacă părinţii nu o deţin, e fără sens”.

Astfel milionul de tineri care frecventează şcolile noastre şi încărcătura de neplăceri pe care le trăiesc din vina legilor desuete sunt doar un instrument pentru “a-i distrage pe italieni de la problemele reale şi pentru a-i transforma în huligani”.

Să lăsăm deoparte povestea legată de romi în care este implicat un candidat la funcţia de primar, ca să ne concentrăm pe o altă declaraţie a liderului M5S.

Pe 5 octombrie 2007 Grillo vorbea de imigraţ ia din România, ţară care intrase de câteva luni în UE, plângându-se de faptul că Italia nu ar fi aplicat un moratoriu la libera circulaţie a cetăţenilor români. Concluzia şi totodată acuzaţia era definitivă: “Odată graniţele ţării erau sacre, politicienii le-au profanat”. Două impresii pentru a încerca să înţelegem cum ar “guverna” Grillo imigraţia. Alte mijloace, de fapt, nu avem.

Am căutat şi răscăutat, dar nici pe blogul său nici în MoVimento nu am găsit alte explicaţii. Îşi croieşte calea bănuiala că să vorbeşti pe placul electorului înspăimântându-l cu invazii de romi, sacralitate a graniţelor şi “false probleme” este mult mai facil şi convenabil decât să ai un program pe această temă.

Riscul, însă, este că rămânând vag sfârşeşti prin a face cu ochiul rasismului şi xenofobiei. Chiar şi numai acelor sentimente instinctive şi imediate care deseori răzbat “cu bună-credinţă” din “burta” electoratului. Aceste dubii contează într-un moment în care partidele naţionaliste şi xenofobe se re trezesc în întreaga Europă.

Teme precum acestea definesc cu claritate o ofertă electorală, aşezând-o dincolo de o linie imaginară care desparte civilizaţia de lipsă de civilizaţie. Lega Nord nu e un exemplu: multe voturi, dar prea rasistă pentru a fi cu adevărat prezentabilă. Nu se poate să candidezi la guvernarea Italiei fără să ai un program privind imigraţia,dar mai ales fără să fi îndepărtat complet orice îndoială prin cuvinte lipsite de ambiguitate. Aşteptăm răspunsuri.

*AD Stranieri in Italia

Antonia Dejeu despre afirmaţiile “rasiste” ale lui Grillo: “În M5S, doar italieni”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ana Maria Panait din Milano, manager în Africa de Sud

Şi-a bătut şi umilit soţia în faţa copiilor, român arestat la Verona