in

Monica Todor, româncă din Maramureş, antreprenoare la Roma: «Suntem o forţă noi, românii, dar nu ştim cum să o folosim»

Monica Todor, româncă din Maramureş, 50 de ani, este antreprenoare la Roma. A plecat din țară pentru că vrut să le ofere copiilor săi un viitor decent, dar apoi a decis să își încerce forțele în lumea afacerilor. După mai multe activități, a deschis o pizzerie chiar lângă Collosseum!

«Am emigrat în Italia pentru că realitatea românească de fine şi început de mileniu nu mi-a permis o viaţă personală împlinită. Având multiple responsabilităţi simţeam că doar pierd timpul şi forţa, iar elanul pe care-l ai la 25-35 de ani e diferit de cel de la 45. A oferi copiilor mei un viitor decent era pentru mine primordial: de asta am plecat!

După ce faci producţie, comerţ, servicii, produse de calitate dar societatea nu consuma, pentru că e prea labila financiar pentru ca să îşi permită altceva decât strictul necesar, ce poţi să mai faci?.. înţelegi că locul nu e potrivit, îl schimbi. Cauţi alte oportunităţi.»

Așa că Monica a intrat în lumea imobiliară. Vorbind o germană de bază, a găsit o firmă de consultanţă în Roma care căuta o persoană în măsură să încheie tranzacţii imobiliare.

”A fost începutul. A urmat o lungă perioadă în care m-am familiarizat cu administraţia italiană, cu tot ce e legat de imobile (mai mult sau mai puţin abuzive) şi cu deschideri de activităţi comerciale, de producţie, servicii, am făcut studii de piaţă pentru identificarea locului potrivit pentru o anume activitate, business plan pentru acestea, etc. După ani de căutări a apărut şi spaţiul potrivit pentru o activitate comercială, s-o numim, în familie”.

În afacere, o activitate de alimentaţie publică lângă Colosseum, partenere îi sunt cele două fiice, absolvente ale Universităţii Babeş Bolyai. O zonă în care există multă concurență, dar centrul istoric al Romei rămâne cam unicul punct tare în acest gen de activitate. „Funcţionează aproape tot timpul anului şi, cu tot riscul şi „ochii în patru” la orice oră, după câţiva ani de funcţionare începi să vezi lumina şi cum munca în echipa da roade: este singurul mod în care orice proiect funcţionează, cu oameni competenţi la locul potrivit. Altfel e doar un chin, plăteşti inutil persoane care nu produc şi care nu te conduc nicăieri; căutam mereu angajatul care să ne spună el cum trebuie să fie făcut acel produs de calitate.”

Fără improvizații

Monica a făcut şi toate cursurile profesionale şi de management pentru orice afacere pe care a pus-o pe picioare, însă spune că doar o experienţă de 10-15 ani într-un domeniu te conduce să faci ”artă” în acel domeniu. E indispensabil specialistul cu experienţă.

”Nu ţin improvizaţiile! Eu îmi asum responsabilitatea afacerii, organizez puzzle-ul, găsesc oamenii care să-l compună pentru ca să fie perfect.”

Are în fiicele sale, Ioana şi Diana, două partenere excepţionale: Ioana – manager – afaceri internaţionale – este cea care selecţionează personalul şi furnizorii, are o personalitate analitică. Diana – absolventă de ştiinţe politice- expert PR- creativă este aceea care a furnizat zilnic, pe toate reţelele de socializare, informaţii asupra activității şi a creat o colaborare optimă cu toţi specialiştii din domeniu.

”Dacă în trei ani activitatea noastră a avut succes, acest fapt li se datorează lor, pentru că au dat maximum în rolul asumat. Certificatele de excelenta Tripadvisor s-au ţinut lanţ, 2017-2018-2019. ”

Monica și fiicele sale au în plan şi alte proiecte. Unul e deja pe rol: o mică producţie de legume bio care s-a dovedit indispensabilă activităţii. Dintr-una iese alta; se leagă, sunt complementare.

”Personal am ales acest modus vivendi pentru că e o lume dinamică, interesantă, care te obliga la o continuă pregătire personală, profesională, treci peste acel “eu” pentru că doar dacă grupul funcţionează ies rezultatele şi, odată ce le simţi, sunt palpabile, devii încet antreprenor.

Revin şi subliniez – echipa armonioasă face orice proiect, indiferent dacă vorbim de afaceri sau de asociaţii, organizaţii non profit.”

Il Fiore della Vita

Monica este şi membru fondator la Roma, zona Colosseum, al unei reţele de societăţi comerciale numită Vigna Cavour – proiect de marketing teritorial care îşi propune valorizarea şi promovarea Romei, cu scopul îmbunatăţirii serviciilor pentru turiştii din întreaga lume.

”Cu italienii e simplu să faci reţea, sunt receptivi la orice inovaţie şi se implica imediat. Cu românii e altfel, suntem aici din toate colţurile ţării şi avem o mare dificultate să ne acceptăm. Suntem toţi la fel, oala e aceeaşi, sper să înţelegem că în fond suntem toţi români”.

Din dorinţa de a socializa și româneşte, a contribuit la constituirea unei asociații la Roma – Il Fiore Della Vita – cu scopul îmbunatăţirii vieţii persoanelor, promovând o longevitate activă.

Asociaţia nu are scop de lucru şi îşi propune să contribuie la îmbunătăţirea educaţiei membrilor comunităţii româneşti, susţinându-i în procesul de integrare pe teritoriul italian. Membrii asociaţiei sunt români şi italieni – 22 la număr – sunt specialişti în diferite sectoare: tehnic, urbanism, informatic, medical, management afaceri internaţionale, activităţi comerciale, relaţii publice, etc. Am avut seminarii în domeniul antreprenorial în special şi am participat ca şi parteneri în diferite activităţi culturale şi de caritate.

Asociaţia Il Fiore Della Vita a aderat şi ea în 2017 la F.O.R.I.- Federaţia Organizaţiilor Româneşti din Italia, de la Roma.

”Mi-au plăcut obiectivele pe care F.O.R.I. şi le propune, cel politic – întărirea raportului cu autorităţile locale, tutelarea drepturilor noastre; obiectivul cultural – menţinerea identităţii culturale, păstrarea şi transmiterea tradiţiilor, culturii, limbii române noilor generaţii; obiectivul relaţional – solidaritate faţă de celelalte comunităţi prezente în teritoriu, susţinerea reciprocă în respectarea drepturilor cetăţeneşti.

Suntem o forţă noi, românii, dar nu ştim cum să o folosim, suntem prea împărţiţi în “bisericuţe”. E necesar dialogul şi activităţile comune, parteneriatele între noi toţi, asociaţii, parohii, instituţii.

De puţin timp mi-am asumat rolul de preşedinte al F.O.R.I.- Federaţia Organizaţiilor Româneşti din Italia. Suntem exponenţi ai societăţii civile, fără culoare politică. E un fel de 12 în 1, pentru că aici e nevoie de 12 echipe care să realizeze obiectivele propuse. Misiune foarte grea, aşteptam profesionişti din toate domeniile care să contribuie cu echipele la întărirea demnităţii comunităţii de români”.

În final, o invitație: ”Aşteptam cu mare entuziasm românii care vin la Colosseum, o plimbare pe Via dei Fori Imperiali, la Columna lui Traian şi o pauză de prânz în zonă sunt momente magice pe care avem din când în când norocul să le trăim şi să ne regăsim cu oameni dragi din ţară.”

Pizzeria „La Prezzemolina”, Via del Colosseo, n. 1E/F, Roma

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Italian acuzat că ar fi furat în România bani europeni, aproape 3,5 milioane de lei dintr-un proiect pe agricultură

Româncă guvernantă la o familie nobilă din Parma: «I-am gătit contesei ciorbă de perișoare și sarmale, i-au plăcut»