in

„Mă doare măseaua”: Când pleci în străinătate, stabilește o parolă cu un membru al familiei. Sfatul autorităților române

Românii care merg să lucreze în alte ţări trebuie să îşi ia măsuri de precauţie, pentru a evita situațiile critice, pentru a evita capcanele în care mulți au căzut de-a lungul timpului. Rețelele de trafic de forță de muncă au înflorit și ajung să îi țină pe români în stare de sclavie în străinătate.

Ce se poate face? Stabiliți o parolă cu un membru al familiei, care să declaneșeze alerta, în cazul în care vorbiți amenințat cu pistolul la cap.

Slavery – Human Trafficking

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane a pregătit un film în care arată măsurile de precauţie pe care trebuie să şi le ia un român care pleacă să lucreze în străinătate. Unul dintre sfaturi este:

«Stabileşte o parolă de siguranţă cu un membru al familiei sau cu un prieten cu care vei vorbi în mod constant. În caz contrar, această persoană ar contacta organele de poliție. Sfatul specialiştilor este ca „această parolă, o frază simplă, trebuie să fie extrem de ușor de strecurat într-o conversație normală. De exemplu, când acea persoană te întreabă cum ești, ce faci, poți spune lucruri pozitive, chiar dacă acestea nu sunt adevărate, urmate de fraza de siguranță: «Dar… mă doare măseaua.» Această frază va comunica nevoia de ajutor, fără însă a alerta persoana care te amenință”.

Șeful ITM Timiş, Pavel Kasai, îi sfătuieşte pe românii care vor să lucreze în străinătate se se asigure că acolo vor şi angajaţi cu contract de muncă şi nu vor munci „la negru”. „Nu contactaţi persoane fizice necunoscute şi nu luaţi anunţuri de pe internet pentru că de multe ori sunt sortite eşecului. Să se încheie un contract de muncă acceptat în ţara de destinaţie. Să nu muncească la negru, să se intereseze despre angajatorul la care va munci, cu ce se ocupă, câte puncte de lucru are. Nu te duci în lume, te miri la cine ajungi şi ce se întâmplă”, este sfatul şefului ITM Timiş, citat de Adevărul.

De asemene, atrage atenţia şeful ITM Timiş, cei care vor să lucreze în altă ţară, trebuie să ştie că angajatorul nu are dreptul să le ceară documentele de identitate în original. „Cartea de identitate şi paşaportul nu se dau nimănui, decât organelor de Poliţie. Avem situaţii în Italia, în Spania, când ajunge la angajator îi ia toate actele de identitate şi omul nu mai are nimic asupra lui. Îl bagă într-un ţarc la un obiectiv de construcţii şi nu mai poate ieşi de acolo”, a arătat Kasai la o întâlnire pe tema românilor din diaspora.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ministrul de Finanţe nu recunoaște nimic: Nu monitorizăm diaspora, vrem doar să vă dăm parola din sistem!

Hoț român din Italia, prins de polițiști după o operațiune ca-n filme, abia ieșit din pușcărie, se apucase din nou de tâlhării