Ioana Marin, acuzată că şi-a ucis şi aruncat într-un container de gunoi fiica abia născută în casa soţilor la care lucra ca îngrijitoare, a fost condamnată de Tribunalul din Enna (Sicilia) la 8 ani şi jumătate de închisoare.
Angajatorii, Giovanni Scevole şi Rachela Pirrera, au fost condamnaţi la un an şi nouă luni şi la un an şi opt luni, pentru complicitate la ascunderea cadavrului.
Judecătorul a modificat acuzaţia de omor voluntar în infanticid. Femeia care lucra la Enna ca îngrijitoare a opărit copilul cu apă fiartă şi apoi i-a aruncat corpuşorul într-o pubelă de gunoi, la Pergusa, unde lucra.
Procurorul ceruse condamnarea la 30 de ani de închisoare pentru toţi inculpaţii. Faptele datează din 2005.
Pe 10 noiembrie 2005, poliţia din Enna a arestat-o pe Ioana Marin, pe atunci în vârstă de 41 ani, fără permis de şedere în Italia, sub acuzaţia de pruncucidere. Românca se prezentase în acea zi la spitalul „Umberto I” din Enna, însoţită de un italian.
Românca avea o hemoragie puternică şi după vizita ginecologică, medicul a stabilit că născuse de puţină vreme. Femeia a negat, dar italianul a recunoscut că înainte de a i se face rău, femeia îl rugase să arunce la containerul de gunoi o pungă.
Italianul a indicat zona în care se afla containerul de gunoi, în zona Pergusa. A urmat imediat un control al poliţiştilor, care au recuperat punga din container, în care s-a descoperit corpul fără viaţă al unei fetiţe.
După ce iniţial a fost arestată numai românca, poliţia le-a pus cătuşe şi angajatorilor ei, adică italianul care a condus-o la spital, Giovanni Scevole, pe atunci 62 ani, şi soţia sa Rachela Pirrera, pe atunci 54 ani, în casa cărora lucra românca, îngrijind-o pe mama italiencei.
La început a fost emisă ipoteza că românca a vrut să scape de copil pentru că, având copil mic, n-ar mai fi găsit de muncă nicăieri în Italia. Dar atunci de ce soţii Scevole şi Pirrera au ajutat-o să nască şi să scape de copil? Din interogatorii a reieşit ipoteza că italienii se temeau că dacă românca ar fi născut la spital, ei ar fi putut fi acuzaţi de favorizarea imigraţiei clandestine, din moment de românca se afla în Italia fără permis de şedere.
Italienii au fost acuzaţi la rândul lor de pruncucidere şi ocultare de cadavru, în complicitate cu Ioana Marin. La autopsie s-a stabilit că fetiţa se născuse vie şi că fusese suprimată după naştere. De fapt, atunci când poliţiştii ai găsit punga la gunoi, se gândeau că fetiţa, în greutate de circa 3 kg, era încă vie.
Asasinată cu apă opărită
Autopsia avea să dezvăluie un adevăr mult mai crud: pe corpul fetiţei erau semne de arsuri de gradul trei şi patru. Medicii legişti au stabilit că imediat după naştere, fetiţa a fost scufundată în apă fiartă.
Potrivit raportului medicolegal, pe lângă arsuri, fetiţa avea echimoze sub braţe, tipice extragerii în timpul naşterii, efectuată de o altă persoană, şi incompatibile cu naşterea de una singură, aşa cum a afirmat Ioana Marin.
Poliţiştii de la Chestura din Enna au vrut, oricum, să dea un nume fetiţei asasinate, pentru a-l scrie pe mormânt. Au numit-o Angelica şi au strâns bani pentru a cumpăra hăinuţe cu care au îmbrăcat-o pe fetiţă după autopsie, apoi s-au ocupat de înmormântare.