Cătălin Moldovean a ajuns în Italia în 2000, în cătarea unui trai mai bun. “Cu toţii vrem bani, vrem să avem o viaţă mai bună, vrem tot. Dar ce să facem pentru asta? Este deja destul de evident, că un simplu serviciu, acolo în România, nu te ajută deloc în a-ţi atinge visul. În 2000, la 20 de ani asta am făcut: mi-am luat viaţa în mâini şi am plecat din Romania spre Italia, ca mulţi alti români dealtfel. Eram foarte tânăr, dar ştiam ce vreau şi ştiam că nu va fi uşor”.
Odată ajuns în Peninsulă, Cătălin decide să se apuce de învăţat, să obţină o diplomă. Apoi, a început căutarea unui loc de muncă, ca mai toţi tinerii de vârsta lui. “În 2005 am terminat studiile şi am început tot felul de munci, care nu mă satisfaceau. Am trimis peste tot CV-ul, dar nu am avut oferte de muncă pe măsura a ceea ce căutam. Scriind acele CV-uri, m-am gandit că, dacă tot mă cred atât de ‘valoros’ cum scriu, atunci sigur pot face ceva pentru mine”.
Aşa a prins contur ideea de a începe o afacere pe cont propriu. “Dacă excludem serviciul ca angajat, ca variantă de îmbogăţire, ce ne mai rămâne? O afacere proprie! Bineînţeles, nu m-am gândit la a deveni proprietar de lanţuri hoteliere sau supermarketuri. Asta ar speria pe aproape oricine. Mai mult, cred că imposibilitatea aparentă de a ajunge până acolo şi avea o asemenea afacere, face ca majoritatea oamenilor obişnuiţi să respingă din start o asemenea idee”.
Primul pas a fost realizarea unui proiect de afacere pornind de la resurse minime, dar cu posibilitatea de extindere. “M-am orientat către o mică afacere, dar care să aducă un venit decent, şi un trai lipsit de griji, o afacere pe care să o poţi începe în paralel cu serviciul”. Aşa s-a născut, în 2006, “Travel”, agenţia de turism pe care o conduce Cătălin Moldovean, la Florenţa
Românul este convins că secretul începutului este organizarea: “Dacă afacerea este pornită bine, şi încep să apară şi venituri, poţi renunţa la serviciu şi să continui cu afacerea ta”.
Bineinteles, susţine Moldovean, “unora le e frica de riscuri, alţii sunt născuţi, sau educaţi să rămâna angajaţi toată viaţa, iar altora pur şi simplu le este lene să se apuce şi de altceva. Însă cea mai bună cale de a acţiona înaintea schimbării este să-ţi iei viaţa în propriile mâini”.
Pentru a ajunge să facă un bilanţ pozitiv, după 6 ani de activitate, românul este convins că ceea ce a contat mai presus de tot este calitatea serviciilor oferite, mai ales că la început nu avea resurse financiare mari: “Trebuia să fac o investiţie mică – terminasem nu demult facultatea. Domeniul către care m-am orientat a fost cel al serviciilor, pentru a limita riscurile în cazul în care afacerea nu ar fi fost profitabilă. Singurulul mod de a avea clienţi, încă din primele zile de funcţionare, era să vin pe piaţă cu ceva diferit. Am decis să deschid o agenţie de turism pentru străini. Nimeni nu mai oferea servicii specializate pentru străini şi pentru români mai ales, deci puteam să intru într-un sector fără concurenţă”.
Începutul a fost dificil, recunoaşte, mai ales că România încă nu intrase în UE: “Ca şi extracomunitar nu era foarte simplu să deschizi o firmă şi să obţii o licenţă operativă. Lucrul cel mai greu a fost, oricum, partea legată de furnizori. E un paradox: la început lucrezi cu un comision mai mic, iar dacă vinzi, comisionul se măreşte, deci intri în concurenţă cu celelalte agenţii care au un comision mai mare şi care îşi permit să facă reduceri. Deci, trebuie să vinzi pentru a beneficia de reduceri. Noi acum oferim afiliaţilor direct cele mai mari comisioane, cele cu care lucram noi.
Cum a fost resimţită criza în sectorul turistic? “Nu am fost afectaţi de criză, pentru că am adăugat noi servicii şi automat am avut noi categorii de clienţi. Am adăugat şi servicii accessorii clienţilor fideli. Alte agenţii se plâng de criză, este normal pentru ca nu poţi lucra ca acum 10 ani şi nici chiar 5. Pentru ca modul de gândire nu mai este acelaşi. Trebuie să ţinem cont de schimbările care s-au introdus în tecnologie, internet google, facebook etc”.
Deci, putem vorbi de o afacere de succes? “În afaceri nu există succese eterne, deci cine este deja afirmat trebuie să lupte pentru segmentele de piaţă câştigate. Însă cred că pentru cei noi şi inovatori, vor fi cu siguranţă oportunităţi”.
Cătălin Moldovean consideră că a avut “aceleaşi şanse” ca orice alt tânăr italia: “În Italia, nimeni nu are cunoştinţe, nimeni nu este fiul nimănui, toţi avem aceleaşi posibilităţi şi suntem egali. Succesul depinde doar de ambiţie şi de voinţa fiecăruia de a căuta şi de a-şi face o viaşă mai bună”.
Pasul următor pe care îl are în vedere patronul agenţiei de tursim este extinderea printr-o reţea în franciză: “În 2009 am deschis agenzia pilot la Florenţa. Numărul mare de clienţi şi câştigul obţinut ne-au determinat să creăm reţeaua de agenţii Travel1. Afiliatii vor lucra cu o echipă de profesionişti, vor face un curs de pregătire de durată nelimitată. Cursul se va încheia în momentul în care vor fi pregătiţi, câştigul agenţiei va fi 100% al partenerilor. Ei vor primi asistenţă pe toată durata deschiderii agenţiei şi succesiv asistenţă operativă 7 zile din 7. Cine va deschide va beneficia de toată experienţa acumulată de către noi în toţi aceşti ani va avea un mod de lucru, marketing deja testat,. Va primi cele mai mari comisioane de la operatori încă din prima zi. În plus, noi, fiind prima agenţie care ne ocupăm în principal de clientela străină, vor opera practic, fără concurenţă”.