Astăzi, 21 mai, ortodocşii îi sărbătoresc pe Sfinţii Constantin şi Elena. Sfântului Constantin i s-a arătat pe cer semnul Crucii spre biruinţă (In hoc signo vinces – “Întru acest semn vei birui”), înaintea înfruntării cu Maxenţiu, iar Sfânta Elena, mama sa, a descoperit la Ierusalim Crucea pe care Mântuitorul a fost răstignit.
Constantin cel Mare, împărat roman (306-337), a devenit suveran al întregului Imperiu Roman după învingerea lui Maxenţiu şi a lui Liciniu. În ziua premergătoare luptei cu Maxenţiu, în anul 312, Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă şi o inscripţie: In hoc signo vinces (întru acest semn vei birui). Împăratul a însemnat toate steagurile armatei sale cu semnul crucii şi a intrat biruitor în Roma. Prin Edictul de la Milano (313) a acordat libertatea de cult creştinismului.
Împăratul Constantin a convocat primul Sinod ecumenic la Niceea (325). Constantin a fost botezat pe patul de moarte de către Episcopul Eusebiu de Cezareea. A fost înmormântat în Constantinopol, în biserica ctitorită de el.
Împărăteasa Elena, mama lui Constantin, a reuşit să descopere pe dealul Golgotei crucea pe care a fost răstignit Hristos. Potrivit tradiţiei, în urma săpăturilor s-au găsit trei cruci. Pentru a se identifica crucea pe care a fost răstignit Hristos, au atins cele trei cruci de un mort. Acesta a înviat în momentul în care a fost atins cu Crucea Domnului. Împărăteasa Elena a zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret şi multe alte sfinte locaşuri.
Cei doi sfinţi sunt serbaţi atât de bisericile ortodoxe, cât şi de cele romano-catolice.
Numele Constantin este de origine latină şi vine de la constans, constantis („constant”, „ferm”). Numele Elena /Helene vine din grecescul helane („torţă”, „făclie”, dar şi „foc sacru”, la sărbătorile numite Heleneia, dedicate zeiţei Artemis).
Peste 1,7 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica pe 21 mai. 635.000 sunt bărbaţi şi 1,15 milioane femei, potrivit Ministerului Afacerilor Interne.
Dintre femeile care îşi sărbătoresc onomastica, 880.574 poartă numele de Elena, 122.285 sunt Ileana şi 64.690 se numesc Lenuţa. Alte 52.582 de femei poartă numele de Constanţa, 26.209 au numele Constantina, 4.099 – Leana şi 1.467 – Nuţi.
Majoritatea bărbaţilor, respectiv 490.646, se numesc Constantin, alţi 79.871 poartă numele Costel, iar 32.728, Costică. De asemenea, 20.308 de bărbaţi se numesc Costin, 10.534 – Costinel, 656 – Costi şi 325 – Costeluş.