in

„Suferinţă la pompă”: Preţul benzinei în România, pe locul 7 în lume

România se numără printre ţările cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume, calculat în funcţie de puterea de cumpărare. Potrivit unui studiu Bloomberg, din 55 de ţări, ne plasăm pe locul al şaptelea în clasamentul care raportează ponderea costului unui galon de benzină la venitul mediu zilnic al oamenilor.

În România, preţul unui galon de banzină Premium, echivalent cu circa 4 litri, costă 6,59 dolari, în condiţiile în care venitul mediu zilnic în România este de 26 de dolari. Practic, pentru patru litri de benzină, românii scot din buzunar un sfert din venitul mediu zilnic.

Acest calcul ne plasează pe locul şapte într-un clasament numit „suferinţă la pompă”. Doar în funcţie de preţul benzinei, România se află pe locul 34. Preţul propriu-zis ne aşează în top între unul dintre marile centre financiare ale Asiei, Singapore, şi statul Chile.

Cine are cea mai scumpă benzină din regiune

În Europa Centrală şi de Est, Slovacia are cea mai scumpă benzină, dar raportat la puterea de cumpărare a populaţiei, ţara se situează pe locul 19. în funcţie de preţ, Slovacia este urmată de Ungaria, Cehia, Slovenia, Austria, Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Bulgaria şi România.

Topul 10 după preţ este dominat de ţările europene dezvoltate. Astfel, cea mai scumpă benzină se găseşte în Norvegia, ţară urmată de Danemarca, Italia şi Olanda. Însă, dacă preţul este raportat la puterea de cumpărare, toate aceste state se găsesc în cea de-a doua jumătate a clasamentului „suferinţei la pompă”.

Topul Bloomberg a folosit preţurile din perioada 2-11 aprilie, însă nu a luat în calcul şi ţările sărace, în care locuitorii au un venit mediu zilnic de sub 4 dolari.

Carburanţii se scumpesc, deşi petrolul se ieftineşte

În ultima perioadă, preţul combustibililor a crescut în România, în timp ce cotaţiile petrolului la nivel internaţional au scăzut puternic. În restul Europei carburanţii s-au ieftinit, în special benzina.

Ultimele trei săptămâni au adus scumpiri la benzină şi motorină în România, astfel că preţurile au atins noi niveluri record.

Preţul mediu al benzinei euro super 95 a crescut de la 5,528 lei/litru în 23 aprilie, la 5,69 lei/litru în 30 aprilie şi 5,737 lei/litru în 7 mai, potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană.

La datele precizate mai sus, motorina s-a scumpit de la 5,715 lei/litru, la 5,794 lei/litru şi 5,87 lei/litru.

În acelaşi interval, petrolul brent s-a ieftinit de la 119 dolari/baril la 112 dolari/baril. De la începutul lunii aprilie, cotaţiile la petrol au scăzut de la 125 de dolari/baril, pe fondul datelor proaste venite din economie şi a reaprinderii crizei din zona euro.

Companiile petroliere din România au justificat de fiecare dată modificarea preţurilor la carburanţi prin evoluţia cotaţiilor la ţiţei şi produse petroliere, alături de condiţiile locale de piaţă. Pe de altă parte, atunci când au fost chestionaţi de ce nu se ieftinesc carburanţii la pompă, din moment ce cotaţiile la ţiţei scad, reprezentanţii companiilor româneşti au spus că timpul necesar pentru a se vedea efectul este de câteva săptămâni.

Autorităţile de la Bucureşti au suspectat că distribuitorii de carburanţi se înţeleg între ei. În acest sens, în ianuarie, Consiliul Concurenţei a amendat toate marile companii petroliere, sub acuzaţia că ar fi format un cartel, prin decizia de a scoate de pe piaţă, de comun acord, un sortiment de benzină. Totalul amenzii a fost de 205 milioane de euro, din care mai mult de jumătate pentru OMV Petrom, cea mai mare companie de pe piaţă. A fost cea mai mare amendă dată vreodată de Concurenţă în România.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Beţivul samurai

VIDEO Inna, provocatoare alături de fostul iubit al Madonnei