Inspectorii RAR ar urma să se deplaseze, la cererea românilor aflați în statele europene sau în Republica Moldova, pe acel teritoriu, în baza unui contract de franciză încheiat de operatori economici autorizați cu RAR în condițiile legii, pentru a face ITP-ul maşinilor celor din Diaspora. Este o prevedere dintr-un proiect de lege care a intrat în dezbatere la Senat.
Parlamentarii care semnează proiectul susţin că nu va fi niciun cost suplimentar nici pentru bugetul de stat, nici pentru cetățenii români care acum sunt nevoiți să se deplaseze o dată la șase luni, un an sau doi, în țară, pe cheltuiala proprie, pentru a face ITP-ul mașinii. Unul dintre argumente este acela că programele informatice realizate de Registrul Auto Român implică și monitorizarea video în timp real, astfel că măsurile propuse pot fi puse repede în aplicare.
Proiectul aduce o complatare la OG 81/2000 privind inspecția tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România.
“Activitatea de inspecție tehnică periodică se poate realiza atât pe teritoriul României, cât și pe teritoriul Republicii Moldova, pe teritoriul statelor membre ale Spațiului Economic European și pe teritoriul Confederației Elvețiene, prin operatori economici autorizați, numai pe baza unui contract de franciză încheiat cu RAR de către aceștia, în condițiile legii.
Autorizarea activității de inspecție tehnică periodică în afara teritoriului României se face în condițiile prevăzute de prezenta lege, fără costuri suplimentare pentru RAR.
Cheltuielile suplimentare ocazionate de procedura de autorizare și de monitorizare a activității de inspecție tehnică periodică în afara teritoriului României sunt suportate integral, după caz, de către persoanele care solicită autorizarea, respectiv de către persoanele autorizate”, se arată în proiectul ce intră la dezbateri în Senat.
Proiectul legislativ a fost iniţiat de senatorii PSD Nicolae Şerban şi Tit Liviu Brăiloiu, ca răspuns la solicitări ale unor cetăţeni cu rezidenţă de medie şi lungă durată în afara României şi care deţin şi utilizează vehicule înmatriculate în România. Proiectul a fost depus la Senat în data de 5 mai.