Patru parlamentari ai Partidului Democrat au depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege cu privire la exercitarea dreptului de vot de către cetăţenii comunitari.
Deputaţii Guido Melis, Livia Turco, Jean-Léonard Touadi şi Mario Tullo, cer, astfel, modificarea decretului legislativ 197/ 1996, care reglementează participarea cetăţenilor Uniunii Europene la alegerile administrative din localitatea unde îşi au reşedinţa, într-un stat diferit de cel de provenienţă.
Susţinătorii proiectului consideră că modificarea legii ar duce la o creştere a afluenţei cetăţenilor comunitari la urne, ţinând cont de faptul că, la alegerile din ultimii ani, foarte puţini alegători şi-au exercitat efectiv dreptul de vot.
“Cetăţenii dintr-un stat membru al Uniunii Europene, care intenţionează să participe la alegerile pentru reînnoirea consiliilor locale şi cele de circumscripţie, în oraşele de reşedinţă sunt înscrişi automat pe listele electorale suplimentare, după ce s-a constatat că sunt înscrişi în registrul populaţiei din acea localitate”- se poate citi în primul articol al proiectului înaintat de cei patru parlamentari.
“Va fi de competenţa administraţiilor locale să constate legalitatea poziţiei fiecărui cetăţean, care, de altfel, este uşor de confirmat, pentru că documentaţia este în posesia birourilor din primării. Dacă nu vor avea dreptul de vot, vor fi excluşi. Altminteri, vor primi acasă cartea de alegător”, a explicat Guido Melis, preşedintele grupului parlamentar de prietenie Italia- România, pentru Stranieri in Italia.
“Aş vrea să amintesc că este vorba, dacă ne referim doar la cetăţenii comunitari, de peste un milion de persoane, integrate în sectoare vitale ale economiei noastre, parte importantă din viaţa noastră economică şi socială, taţi şi mame ai unor copii care frecventează şcolile noastre şi vorbesc italiană. Şi ei sunt cei care, împreună cu fiii lor, vor contribui la renaşterea patriei noastre, în calitate de noi italieni”, a declarat Melis, care a mai precizat că proiectul nu vizează următoarele alegeri administrative, fiind prea târziu pentru a fi aprobat.
“Dar lucrăm pentru a-l pune în practică în viitorul apropiat, pentru că vrem ca afluenţa la vot a cetăţenilor comunitari să fie din ce în ce mai consistentă, aşa cum, de altfel, ne-o cere Europa şi după cum este în interesul propriei noastre democraţii”.
Un proiect similar a fost prezentat în luna martie de către un alt grup parlamentar, anume cel al formaţiunii Futuro e Liberta’.
EP
Citeşte şi: